Sport

Godišnji obrt na sportskom tržištu premašuje nacionalne dohotke 130 zemalja -INFOGRAFIKA










Čelnik kompanije AT Kearney Emre Kati za AA je kazao kako sportska industrija bilježi najveći rast u Evropi u kojoj 80 posto te industrije čini fudbal, popularno nazvan najvažnijom sporednom stvari na svijetu

Sport je oblast koja bilježi konstantan rast popularnosti u svijetu, a godišnji promet na tom tržištu dostiže sto milijardi dolara, što je suma veća od nacionalnih bruto dohodaka u 130 država svijeta pojedinačno, javlja Anadolu Agency (AA).

Možda će Vas zanimati i:

Prema podacima konsultantske kuće AT Kearney, tržište sporta sačinjeno samo od prodaje ulaznica, medijskih prava i sponzorstava u 2005. godine iznosilo je 46,5 milijardi dolara. Ove godine se očekuje ostvarenje prometa u tom tržištu u iznosi od 88 milijardi dolara. Već naredne godine se očekuje rast do 91 milijarde, a magičnih 100 milijardi to tržište bi trebalo premašiti godinu kasnije.

To je tržište u kojem se godišnje ostvare prihodi koji su veći od nacionalnih dohodaka u čak 130 zemalja svijeta, među kojima su i skoro sve zemlje regiona.

Čelnik kompanije AT Kearney Emre Kati za AA je kazao kako sportska industrija bilježi najveći rast u Evropi u kojoj 80 posto te industrije čini fudbal, popularno nazvan najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

Kati je dodao da 90 posto tog tržišta u Sjevernoj Americi čine američki fudbal, bejzbol i košarka.

infografika

“Tržište fudbala ugrubo čine prodaje ulaznica, medijska prava i sponzorski ugovori. Te stavke se razlikuju po državama, ali ugrubo najveći dio kolača na tom tržištu čine sponzorstva, zatim medijska prava za prijenos takmičenja i na kraju prihodi od prodaje ulaznic”, kazao je Kati.

– Ukupna vrijednost sportskog tržišta iznosi 600 milijardi dolara –

“Najveći rast popularnosti sporta i najveći obrti novca na tom tržištu događaju se u Evropi. Primjera radi, Rast troškova na sportskom tržištu u Velikoj Britaniji je četiri puta veći u odnosu na rast nacionalnog dohotka u toj zemlji. U Francuskoj je veći za tri puta”, kazao je Kati.

Kati je kazao da globalno sportsko tržište dostiže vrijednost i do 600 milijardi dolara kada se u obzir uzme promet sportske opreme, licenciranih proizvoda i fitnes i sportsko-rekreativnih centara.

– Internet prodaja doprinosi širenju tržišta –

Ističući kako je i tržište sporta razvijeno industrijskom revolucijom u savremenom svijetu, profesor sa Fakulteta za sport na turskom Univerzitetu Firat Sebahattin Devecioglu je kazao kako savremene tehnologije i brzi protok informacija dodatno ubrzavaju rast sporta kao globalne industrije.

Naveo je primjer kako je posredstvom interneta danas veoma lako doći do svih sportskih proizvoda i ulaznica za takmičenja, bez obzira u kom dijelu svijeta zainteresirana osoba živi.

“Svjetsko fudbalsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu dostiglo je ekonomske prihode od 11 milijardi dolara. Početni budžet za predstojeću Olimpijadu u Brazilu bio je 2,93 milijarde, da bi do sada porastao na 13,2 milijarde dolara. Privatni sektor osigurava 57 posto tog budžeta. Očekuje se da organizacija Olimpijade donese ekonomski rast Brazila za tri posto”, kazao je Devecioglu.

Naglasivši da se očekuje da finalni meč Evropskog fudbalskog prvenstva, koje se upravo održava u Francuskoj, posredstvom televizije gledda 300 miliona ljudi u svijetu, Devecioglu je kazao kako bi za medijska prava za tu utakmicu trebao biti ostvaren prihod od milijardu eura.

“Pored toga, prvak Evrope će zaraditi i do 24 miliona eura. Sport se može posmatrati kao ekonomska dimenzija i samo na uzorku Evropskog prvenstva koje je u toku”, kazao je Devecioglu.



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button