SvijetZanimljivosti i zabava

Više od polovine njemačkih kompanija suočeno s nedostatkom kvalificiranih radnika

Više od polovine njemačkih kompanija suočeno je s izazovima popunjavanja slobodnih radnih mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika, objavile su u četvrtak Njemačke trgovinske i industrijske komore (DIHK), što je problem s kojim su suočene i druge veće evropske ekonomije.

Udio kompanija koje se suočavaju s poteškoćama pri zapošljavanju bio je na najvišem nivou ikada, utvrdio je DIHK u svom istraživanju od 22.000 kompanija, pri čemu je 53 posto prijavilo manjak radne snage.

– Možemo pretpostaviti da će oko dva miliona slobodnih radnih mjesta ostati nepopunjeno – rekao je Achim Dercks, zamjenik izvršnog direktora DIHK-a, što je rezultiralo da su kompanije odustajale od proizvodnje u vrijednosti od skoro 100 milijardi eura.

Otpornost tržišta rada ne znači da kompanije posluju dobro, dodao je. Nedostatak osoblja, visoke cijene energije i pomak ka klimatskoj neutralnosti predstavljaju “opasnu mješavinu” koja bi mogla navesti firme da premjeste proizvodnju u inostranstvo, javlja Reuters.

– Nedostatak kvalificiranih radnika nije samo teret za preduzeća, već također ugrožava uspjeh u važnim zadacima za budućnost poput energetske tranzicije, digitalizacije i izgradnje infrastrukture – rekao je on.

Radnika sa relevantnim vještinama je sve manje, rekao je, uključujući i proizvodne sektore koji predstavljaju važan dio njemačke ekonomije.

Istraživanje je pokazalo da 67 posto proizvođača električne opreme nije u mogućnosti da popuni slobodna radna mjesta, kao i 67 posto kompanija za mašinsko inženjerstvo. U proizvodnji automobila, 65 posto kompanija prijavilo je nedostatak radne snage.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button