SvijetZanimljivosti i zabava

U Egiptu pokušali ukrasti kip Ramzesa II, nisu uspijeli

Egipatske vlasti objavile su da su uhapsile tri osobe koje su pokušale kod Asuana pomoću dizalice ukrasti hiljadama godina star kip Ramzesa II težak deset tona, no u tome nisu uspjeli zbog težine same statue.

Državno egipatsko tužilaštvo saopštilo je da je odredilo četverodnevni pritvor za tri optužene osobe koje su pokušale ukrasti kip faraona u drevnom južnom gradu Asuanu, 675 kilometara južno od Kaira na rijeci Nil.

Možda će Vas zanimati i:

Prema izjavi, policija je objavila da su uhapšeni posjedovali oružje za ručno iskapanje, ali i dizalicu, koji su koristili kako bi podignuli kip i iskopali ga. Vlasti Asuana potvrdile su da je riječ o kipu Ramzesa II teškog deset tona, navodi se u saopštenju. Istraga o ovom slučaju je u toku.

Three men try to steal 10-ton ancient statue of Ramesses II in Egypt with crane
Statue Ramzesa II – gettyimages

Ramzes II, nazivan i Ramzes Veliki, faraon iz 19. dinastije, vladao je 67 godina. Jedan je od najvažnijih egipatskih vladara i njegova duga vladavina bila je vrhunac egipatske moći.

U Egiptu je dao podignuti niz monumentalnih građevina, među kojima hramove u Abu Simbelu, Tebi (Ramesseum), Luksoru i Memfisu.

U zadnjih desetak godina Egipat je uspio vratiti 29.000 antikviteta koji su su bili izneseni iz zemlje.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button