BiHVijesti

Cvijanović bila protiv prisustva ukrajinskog diplomate na inauguraciji, Komšić ga pozvao kao člana porodice










Danas će biti održana svečana konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH, a imena gostiju su izazvala prve nesuglasice među novim članovima kolektivnog šefa države.

Kako navodi Istraga.ba, Željka Cvijanović se usprotivila odluci da ukrajinski otpravnik poslova Serhii Miniailov sjedi među ambasadorima na inauguraciji članova Predsjedništva BiH.

Ipak, novi-stari član Predsjedništva BiH Željko Komšić je odlučio Miniailova smjestiti među članove svoje porodice.

Ovo i ne čudi ukoliko se zna da je SNSD na čelu s Miloradom Dodikom je proruski orijentisan i podržava politiku Moskve i tokom agresije na Ukrajinu, iako navodno nastoje voditi “neutralnu politiku”.

Svaki novi član Predsjedništva ima pravo da, osim supružnika, pozove još četiri osobe na prvu svečanu sjednicu.

Željko Komšić je pozvao tri člana porodice i ukrajinskog otpravnika poslova. Željka Cvijanović je pozvala četiri člana porodice, dok je Denis Bećirović pozvao Edina Fortu (NS), Nermina Ogreševića (NES), Elmedina Konakovića (NiP) i Nermina Nikšića (SDP).

Na svečanoj sjednici će prisustvovati diplomate iz mnogih zemalja, uključujući predstavnike svjetskih sila, ali i susjednih zemalja osim ambasadora Hrvatske. Prethodno je najavljeno da se ambasador Ivan Sabolić neće odazvati pozivu da prisustvuje svečanoj sjednici.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button