SvijetZanimljivosti i zabava

Ukrajina i Rusija dogovorile razmjenu zatvorenika u Ankari

Rusija i Ukrajina dogovorile su razmjenu 40 ratnih zarobljenika, izjavila je u srijedu ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova nakon sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubincem u Turskoj.

Moskalkova i Lubinets sastali su se na marginama međunarodne konferencije ombudsmana u Ankari. Na fotografijama se vidi kako sjede na suprotnim stranama stola.

Tatiana Moskalkova, Russia's human rights ombudsman, and her Ukrainian counterpart Dmytro Lubinets meet in Ankara

Prvi razgovori trajali su oko 40 minuta. Druga runda je počela u 09.20 sati ujutro po lokalnom vremenu, prenosi Reuters. Istovremeno dok je trajao sastanak, bjesnila je bitka za mali grad Soledar u istočnoj Ukrajini.

Ranije je Moskalkova napisala u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su ona i Lubinets razgovarali o humanitarnoj pomoći građanima i Rusije i Ukrajine.

Kasnije se očekivalo da će posjetiti tursku predsjedničku palatu, gdje je predsjednik Tayyip Erdogan trebao održati govor na konferenciji u 11.30 sati ujutro.

Turski izvor je rekao da bi Moskalkova i Lubinets mogli razgovarati o humanitarnom koridoru i situaciji djece koja su pobjegla od rata.

Rusija i Ukrajina izvršile su brojne zamjene zarobljenika – posljednji put u nedjelju – u toku rata, koji je sada ušao u 11. mjesec.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button