Zanimljivosti i zabava

Samo jedna zemlja na svijetu nema pse lutalice













Širom svijeta postoji oko 200 miliona pasa lutalica, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Međutim, Holandija ne doprinosi ovoj statistici jer je postala prva zemlja na svijetu bez ijednog psa lutalice.

Godine 1864. osnovana je prva agencija za zaštitu životinja u Hagu. Vijek kasnije, na snagu je stupio zakon o zaštiti životinja. Sada je zabranjeno vlasniku da zlostavlja i uznemirava bilo koju životinju.

Možda će Vas zanimati i:

U suprotnom kazna zatvora je do tri godine, kao i novčana kazna u iznosu od 16.750 evra.

1. Psi koji imaju vlasnika, ali vlasnik dozvoljava da se pas delimično slobodno kreće tokom dana.

2. Psi bez vlasnika: Psi koje su vlasnici napustili.

3. Psi iz zajednice: nemaju jednog vlasnika, ali o njima brine zajednica.

4. Divlji psi: Psa niko ne vodi i preživljava sam

U Holandiji skoro da nema pasa lutalica, a Holanđani su ovaj problem riješili CNVR programom sterilizacije koji finansira država. Svjetska agencija za zaštitu životinja vjeruje da je ovo najefikasniji način borbe protiv populacije pasa lutalica.

Mnoge opštine uvećavaju poreze za kupljene pse koji su podstakli ljude da usvajaju pse beskućnike iz prihvatilišta.

Formirane su i životinjske policijske snage koje bi nadgledale zločine nad životinjama i spasavale životinje u nevolji. Iz Stranke za životinje smatraju da postoji povezanost između toga kako društvo tretira svoje životinje i načina na koji postupa sa njihovim građanima. Vjeruju da “postoji direktna veza između nasilja nad životinjama i nasilja nad ljudima.”

Izvor: 6yka.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button