SvijetZanimljivosti i zabava

Ovo su najsigurnije europske zemlje za putovanje u 2023. godini

Američka kompanija Berkshire Hathaway Travel Protection predstavila je listu najsigurnijih zemalja za putovanje u 2023. godini.

Godišnji pregled američke putničke osiguravajuće kompanije Berkshire Hathaway Travel Protection (BHTP) otkriva 15 najsigurnijih zemalja u koje se može putovati 2023. godine – uključujući 11 u Europi, prenosi Euronews.

Možda će Vas zanimati i:

Nekoliko faktora doprinosi rangiranju, uključujući rezultate ankete ljudi koji su posjetili destinacije, globalni indeks mira (GPI), najnovije savjete o putovanju američkog State Departmenta i GeoSure Global rezultate, koji kombiniraju upozorenja za kriminal, zdravlje i putovanja za veće gradove.

Izvan Europe, Australija, Kanada, Novi Zeland i Ujedinjeni Arapski Emirati su se našli na listi najsigurnijih. Ovo je 11 europskih zemalja koje su se plasirale na rang listu: Belgija, Velika Britanija, Irska, Španjolska, Švicarska, Švedska, Njemačka, Norveška, Island, Danska i Nizozemska.

Belgija

Jedna je od najsigurnijih zemalja na svijetu i zauzima 15. mjesto na BHTP-ovoj listi i 22. na GPI-ju. Najveća prijetnja u ovoj državi može biti unos kalorija. Američki State Department ovu zemlju, zajedno s mnogim drugima, svrstava u kategoriju nivoa 2, savjetujući putnike da budu “oprezni” zbog moguće prijetnje od terorizma.

Belgium Tourism – Information, Facts, Advices in Travel Guide | Planet of Hotels

Velika Britanija

Ova zemlja je na BHTP-ovoj listi 14. najsigurnija na svijetu, u odnosu na 18. mjesto prošle godine, a nalazi se na 34. mjestu po GPI ljestvici. Američki State Department svrstava zemlju u kategoriju 2. nivoa zbog moguće prijetnje od terorizma.

Tourism in England - Wikipedia

Irska

Iako je malo pala na ljestvici, Irska je na 12. mjestu među 15 najboljih destinacija na godišnjoj BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja svijeta. Zauzima treće mesto na GPI-ju i ima ocjenu nivoa 1 iz State Departmenta.

Ireland's Ancient East | Ireland.com

Španjolska

Španjolska je jedna od najpopularnijih svjetskih destinacija za odmor i, na sreću, prilično je sigurna. Nalazi se na 11. mjestu na listi najsigurnijih zemalja svijeta prema BHTP-u te u top 30 GPI ljestvice. State Department je također svrstava u kategoriju 2. nivoa.

Why Study Hospitality and Tourism in Spain

Švicarska

Ova planinska zemlja je na devetoj poziciji na BHTP-ovoj listi, na 11. na GPI-ju i nalazi se u najnižoj kategoriji američkog State Departmenta, nivou 1.

Switzerland Tourism Launches #dreamnowtravellater Campaign | The Dope

Švedska

Švedska je na osmom mjestu na BHTP-ovoj rang-listi nakon četvrtog mjesta u 2022. Također je pala na 26. mjesto na GPI ljestvici. Međutim, stopa kriminala je niska, a nasilni zločini su izuzetno neuobičajeni i, poput Švicarske, američki State Department Švedsku svrstava u najnižu kategoriju.

Tourism in Stockholm, Sweden - Europe's Best Destinations

Njemačka

Njemačka je na sedmom mjestu na BHTP-ovoj listi, u odnosu na deveto mjesto prošle godine, i 16. na GPI ljestvici. Sjedinjene Američke Države su joj dodijelile nivo 2 zbog moguće prijetnje od terorizma.

Tourism in Germany | Expatrio.com

Norveška

Norveška zauzima peto mjesto na BHTP-ovoj listi i 17. na GPI-ju. Također se može pohvaliti upozorenjem za putovanja najnižeg nivoa.

Top 20 Most Beautiful Places to Visit in Norway - GlobalGrasshopper

Island

Otočka zemlja je zauzela treće mjesto na BHTP-ovoj listi najsigurnijih mjesta za putovanje u 2023. godini, u odnosu na prvo mjesto prošle godine. Usprkos blagom padu, sjevernoeuropska zemlja i dalje je rangirana kao najmirnija zemlja na svijetu prema GPI-ju. Dodijeljen joj je najniži nivo opasnosti za putovanje iz SAD-a.

How Iceland Went from Astronaut Training Site to Tourist Destination | Condé Nast Traveler

Danska

Još jedna skandinavska zemlja se nalazi na listi. Na drugom mjestu prema BHTP-u, Danska je jedna od najsigurnijih zemalja svijeta i, kao bonus, Kopenhagen je na prvom mjestu u Indeksu sigurnih gradova 2021. godine. Američki State Department ovu skandinavsku zemlju stavlja u najnižu kategoriju, dok je GPI stavlja na četvrto mjesto.

Tourism in Copenhagen, Denmark - Europe's Best Destinations

Nizozemska

Ova zemlja je na prvom mjestu na BHTP-ovoj listi najsigurnijih zemalja i 21. na GPI-ju. Američki putnici koji su bili ispitani prepoznali su Amsterdam kao jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. SAD joj dodjeljuje nivo 2 savjetodavne mjere za putovanje, opet zbog prijetnje od terorizma.

Amsterdam Wants Foreign Tourists To 'Stay Away' From Drugs, Alcohol, And SexIzvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button