U fokusu

Rekordan broj radnika koji su iz BiH otišli u Sloveniju













Radnici odlaze u Sloveniju i pored toga što pojedini poslodavci krše njihova prava

Poslodavci u Bosni i Hercegovini u proteklim su se mjesecima požalili kako u pojedinim sektorima ne mogu pronaći kvalifikovanu radnu snagu, a jedan od osnovnih razloga je odlazak radnika u zemlje EU.

Skoro polovina svih inostranih radnika koji se zaposle u Sloveniji dolaze iz BiH, i to 41.832 od ukupno 86.014 radnika u datom periodu.

Inače, radnici iz zemalja bivše Jugoslavije čine okosnicu radne snage u Sloveniji. Iz Srbije dolazi 10.451, a iz Hrvatske 7.316 radnika. Porastao je i broj radnika koji dolaze sa Kosova i to 27 posto (6.930 radnika), kao i iz Makedonije 15,8 posto (5.914 radnika).

Slovenija i BiH imaju potpisan sporazum po kojem je građanima BiH koji rade u Sloveniji osigurana pravna i socijalna sigurnost.

No, u proteklim danima pojavili su se izvještaji koji pokazuju da se prava bh. radnika itekako krše u ovoj zemlji EU.

Pojedini radnici uputili su pritužbe sindikatima navodeći da određeni poslodavci otimaju stotine eura zarade, ne dozvoljavaju odlazak doktoru, uskraćuju godišnji odmor, drže radnike gotovo u ropskom položaju te da se dešava da šefovi čak i fizički nasrću na radnike nanoseći im povrede.

Intervenirala je i Agencija za rad i zapošljavanje BiH koja je pojedinim kompanijama zabranila zapošljavanje radnika iz BiH u sljedeće dvije godine.

Agencija trenutno kreira informaciju koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz Bosne i Hercegovine.

A. Džano/Fokus.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button