BiH

U Sarajevu osnovana fondacija ”Mahir i Aleksa” za borbu protiv vršnjačkog nasilja










Fondaciju “Mahir i Aleksa”, u čast svojih tragično stradalih sinova, u subotu su u Sarajevu osnovale porodice Mahmutović/Lovrenović i Janković, s ciljem da u BiH i Srbiji sistemski preveniraju vršnjačko nasilje, od kojeg su podlegli njihovi dječaci.

To je potvrđeno “Nezavisnim” nakon formiranja Upravnog odbora Fondacije.

“Ovo jeste i lična i intimna priča, ali moja je najveća satisfakcija promijeniti situaciju u pogledu svijesti i znanja o vršnjačkom nasilju. To je nemoguće bez nacionalnog programa, koji je nužna potreba i evropski standard. Zbog toga ću osjetiti tu satisfakciju kada budem znala da imamo mlade stručnjake za tu oblast, mastere i magistre, djecu koju možemo slati na institute u svijetu da istražuju ovaj problem i vraćaju se kao stručnjaci”, kaže za “Nezavisne” Alisa Mahmutović, Mahirova majka.

Ona je osnivačica Fondacije zajedno sa Draganom Janković iz Niša, Aleksinom majkom.

Fondacija će djelovati u Sarajevu, a zatim će biti osnovana u Nišu i Beogradu. “Nakon naše tragedije nama su se javljali roditelji iz čitave Srbije, nastavnici i same žrtve. Mi smo nekako svoju misiju vidjeli u tome da ukažemo na stepen problema, na to koliko je strašno sistemski ne prepoznati vršnjačko nasilje i izgubiti dijete u tim okolnostima”, napominje Dragana Janković za “Nezavisne”, te dodaje da vjeruje u velike rezultate, ove od sada jedinstvene fondacije na prostorima BiH i Srbije.

Ciljevi su otkrivanje, prevencija i suzbijanje vršnjačkog i svakog drugog oblika nasilja, psihičkog ili fizičkog zlostavljanja djece i omladine, zaštita integriteta djece i omladine od navedenih pojava u školama, obrazovno-vaspitnim institucijama, sportu i porodici, te unapređenje pravnih propisa i standarda u oblasti vršnjačkog nasilja. Zatim, psihološka, psihijatrijska, materijalna i druga stručna pomoć djeci i omladini, žrtvama i vršiocima nasilja i njihovim porodicama.

Za članove Upravnog odbora imenovani su Šejla Šehabović (predsjednica), Suad Rožajac (zamjenik predsjednika), Edin Mustafić, Irena Lukić-Ljubičić, Sanja Ledić, Sabahudin Komić, Nedžad Fejzić, Bojana Bošković-Husanović, Dženana Karup-Druško, Danijela Majstorović, Kristina Ljevak, Sanja Dukić i Štefica Galić, dok je za direktora Fondacije imenovan Srđan Šušnica, odnosno za izvršnog direktora Dubravko Lovrenović, Mahirov poočim. Uz Fondaciju su već stali i univerzitetski profesori iz Sarajeva i Banjaluke, a svi koji žele da podrže ovu ideju ili se volonterski uključe u njenu realizaciju, mogu to uraditi lično.

Žrtve ćutanja

Aleksa Janković iz Niša izvršio je samoubistvo 10. maja 2011. godine, skočivši s prozora zgrade u kojoj je stanovao s roditeljima, nakon brutalnog i višemjesečnog maltretiranja od strane vršnjaka, zbog čega je Suzana Popović-Ickovski, tadašnja direktorica škole koju je pohađao, kažnjena sa 500.000 dinara.

Mahir Rakovac je na isti način u Sarajevu izvršio samoubistvo 14. decembra prošle godine, dok je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ocijenilo da nema dokaza o vršnjačkom nasilju u školi koju je on pohađao, kao okolnostima, odnosno uzrocima tragedije. Porodica ne odustaje od pravne borbe.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button