TuzlaTuzlanski kantonZaštita okoliša

Informacija o očuvanju zdravlja građana u slučaju aerozagađenja










Zagađenje zraka ili aerozagađenje je prisustvo jednog ili vise zagađivača u spoljnoj atmosferi, koji količinama i trajanjem djeluju nepovoljno na ljude, vegetaciju, životinje i opšta dobra ili svojim djelovanjem ometaju povoljne uslove života u naselju.

Efekti na zdravlje stanovništva, ovisno o trajanju aerozagađenja, mogu biti akutni i hronični. Takođe su različiti ovisno o životnoj dobi.

Osjetljivija su djeca predškolskog uzrasta, zbog karakteristika njihovog respiratornog sistema. Respiratorni simptomi i oboljenja kod djece mogu se javiti i pri niskim koncentracijama polutanata u zraku.
Hronični bolesnici (srčani, plućni, osobe sa visokim pritiskom itd.), starije osobe i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera.

Možda će Vas zanimati i:

Aerozagađenje, udruženo sa nepovoljnim klimatskim uvjetima, moze da izazove povećanje oboljelih od akutnih infekcija gornjih respiratornih puteva, pogoršanje astme i status astmatikus.
Vodeći računa 0 započinjanju sezonske gripe i početku nastave važno je pridržavati se zdravstvenih preporuka.

Smog ili toksična magla ima najštetniji uticaj na zdravlje ljudi. Predstavlja mješavinu dima i sumaglice. To su kompleksi gasova zagađivača i aerosola koji izazivaju jaku iritaciju sluzokoza. Sumpordioksid uzrokuje iritaciju očiju, nosa i grla i povećavaju otpornost prolazu vazduha u gornjem dijelu disnog sistema.

Azotni oksid i ugljenmonoksid umanjuju sposobnost hemoglobina da prenosi kiseonik, čime se dodatno pogoršava zdravstveno stanje hroničnih bolesnika.

Zdravstvene preporuke za zaštitu zdravlja građana u situacijama kada su povećane koncentracije zagađujucih materija u vazduhu iznad preporučenih normi s ciljem sprečavanja akutnih i hroničnih bolesti koje nastaju kao posljedica aerozagađenja su:

  • Smanjiti boravak na otvorenom, naročito u jutarnjim i večernjim satima, sve do pojave padavina iIi jakog vjetra koji ce omogućiti bolji kvalitet zraka.
  • Pri boravku na otvorenom koristiti zšstitu u vidu zaštitnih maski ili priručnih sredstava (šal, maramica i sl.) kako bi se bar djelimično ublažio štetni uticaj većih lebdećih čestica i čađi. Najbolju zaštitu pružaju standardizirane zaštitne maske.
  • Naročito je važno da hronični bolesnici, starije osobe, mala djeca i trudnice ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama
  • Hroničnim bolesnicima, ali i zdravim osobama, naročito djeci, preporučuje se da sto više vremena provode na svježem vazduhu i sredinama sa niskim nivoom aerozagađenja
  • Dok traju epizode velikog zagađenja zraka, poseban doprinos očuvanju zdravlja predstavlja odlazak na obližnje planine svakog vikenda.
  • Takođe se ne preporučuju vježbe i trčanje na otvorenom jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća.
  • Smanjiti konzumiranje nargile i cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet.
  • Smanjiti korištenje privatnih automobila te koristiti sredstva javnog gradskog prevoza (korisno bi bilo da vise osoba putuje jednim automobilom)
  • Vlasnicima individualnih ložista se zabranjuje u kotlovnicama spaljivanje smćca, guma, plastike i sl.

Stanovništvo se apeluje da ispoštuje zdravstvene preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta zdravog života i proširenje svijesti 0 štetnosti zagađenog zraka po ljudski organizam, biljni i životinjski svijet, te na taj način preventivno djeluju u granicama svojih mogućnosti i da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosu zagađenju zraka.

(Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog Kantona)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button