Crna hronikaSvijetVijesti

Zemljotres u Turskoj: Poginula 31 osoba, povrijeđeno više od 1.500










Ukupno je spašeno 45 ljudi, među kojima je dvoipogodišnja djevojčica pronađena ispod ruševina 24 sata nakon zemljotresa.

Broj poginulih u razornom zemljotresu, koji je u petak pogodio istok Turske, porastao je na 31, saopštila je Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Iz AFAD-a su objavili i da je do sada prijavljeno da je 1.547 osoba povrijeđeno, dok spasilačke ekipe i dalje tragaju za eventualnim preživjelim, kao i žrtvama, ispod ruševina. Jedna žena je izvučena na sigurno 17 sati nakon što se srušila njena kuća.

AFAD je naglasio da se napori spasilačkih timova nastavljaju, a da u akciji potrage za žrtvama učestvuje više od 3.430 osobe sa stotinama vozila i 17 pasa tragača.
Dodaje se da tim geodeta procjenjuje štetu nastalu u zemljotresu, a prema preliminarnim izvještajima srušeno je 76 zgrada, dok su 642 ozbiljno oštećene, a 425 s manjom štetom.

Epicentar potresa jačine 6,8 stepeni po Richteru je registrovan u petak u 20.55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka. Nakon zemljotresa u regiji se osjetilo više od 530 potresa manje jačine.

Izvor: Fokus



Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button