SvijetZanimljivosti i zabava

Naučnici razvili novu sortu pšenice koja može izdržati velike vrućine i sušu

Nova sorta durum pšenice otporna na sušu, stvorena je kao dio međunarodnog programa koji se bavi uzgojem usjeva otpornih na ekstremne klimatske uvjete, kao i povećanjem raznolikosti usjeva, u svrhu povećanja otpornosti prehrambenog sistema na klimatske promjene.

Durum pšenica se koristi za izradu tjestenine, tijesta za pizzu i raznih poslastica, lepina, kao i za kus-kus i bulgur.

Možda će Vas zanimati i:

Ime nove sorte je Jabal, što na arapskom znači planina, a razvili su je poljoprivrednici i znanstvenici križanjem komercijalne durum pšenice s njezinim divljim srodnikom iz sušnih regija Sirije, kako bi stvorili novu durum sortu koja može izdržati sušu.

Foto: Crop Trust

Global Crop Diversity Trust (Crop Trust) je međunarodna neprofitna organizacija koju su 2004. godine osnovali Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) i Bioversity International u svrhu očuvanja raznolikosti globalnog sistema usjeva.

Nova sorta je razvijena u sklopu projekta “divljih srodnika”, koji koristi genetski raznolike sorte usjeva kako bi pomogao u razvoju otpornijih i prilagodljivijih sorti pšenice, ječma, riže i krompira koje mogu izdržati ekstremne vremenske uvjete uzrokovane klimatskim promjenama.

Uskoro dostupna u Maroku

Uzgajivači i poljoprivrednici su u sklopu projekta u područjima pogođenim sušom posadili brojne nove sorte durum pšenice između 2017. i 2021. godine, a sorta Jabal se istaknula kao najotpornija jer je uspijevala u uvjetima u kojima su sve komercijalne sorte propale.

Foto: Crop Trust

Iako još nije komercijalno dostupna, farmeri u Maroku će za otprilike tri godine biti prvi koji će početi uzgajati ovu novu sortu durum pšenice. Maroko trenutno trpi najgoru sušu u posljednja četiri desetljeća, a proizvodnja žitarica je pala za oko 70% zbog ekstremno sušnih uvjeta.

Pšenica je najkonzumiranija žitarica u svijetu, uzgaja se na svim kontinentima osim Antarktike i njome se hrane milijarde ljudi. Prošle su godine cijene durum pšenice porasle za 90% nakon velike suše i toplinskih valova u Kanadi, jednom od najvećih svjetskih proizvođača žitarica.

Za uzgoj novih sorti pšenice su potrebne godine, a globalno zagrijavanje sve brže uzrokuje klimatske katastrofe i pojavu novih, prilagođenih ili agresivnijih patogena. Divlji srodnici se smatraju otpornijim rođacima komercijalnih usjeva jer su evoluirali u prirodi kako bi preživjeli teške uvjete kao što su ekstremne vrućine, suše, poplave i siromašna tla.

Foto: Crop Trust

Uzgajivači se sve više usredotočuju na divlje i druge zaboravljene sorte pohranjene u bankama sjemena radi korisne genetske raznolikosti, koja je nakon Zelene revolucije 1960-ih odbačena u korist visokih prinosa i profita. Razvoj sorte Jabal pokazuje što se može postići multilateralnom suradnjom u kojoj su poljoprivrednici, a ne međunarodne kompanije, u središtu donošenja odluka.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button