Svijet

Talibani zabranili emitovanje radija koji je pružao obrazovni program za djevojke

Talibani su u četvrtak objavili da su zabranili afganistanski servis Radija Slobodna Europa. Poznata kao Azadi, što znači sloboda, stanica emitira obrazovne programe za djevojčice u Afganistanu, kojima je zabranjeno pohađanje škole.

Dužnosnik talibanskog ministarstva informisanja, Abdul Haq Hammad, tvitao je da je radio stanica koju financiraju SAD ukinuta s emitiranja zbog nepoštivanja “novinarskih načela i jednostranog izvještavanja”.

Možda će Vas zanimati i:

Ovaj potez dolazi usred šireg gušenja sloboda afganistanskih žena i djevojaka.

Iako su talibani rekli da će štititi njihova prava nakon što su preuzeli vlast u augustu 2021. godine, ukinuli su razne slobode, sprječavajući žene da putuju na velike udaljenosti bez muškog skrbnika i zabranjujući djevojčicama obrazovanje.

Journalists hold up signs protesting Afghanistan's ruling Taliban

Radio Slobodna Europa, koji je također poznat kao Radio Liberty, financira američka vlada, ali je urednički nezavisna. U Afganistanu se emitira na dva glavna govorna jezika, dari i paštunskom.

Stanica je naglasila da će tražiti alternativne načine pružanja svojih usluga u Afganistanu.

“Azadi je slamka spasa za desetine miliona Afganistanaca, što čini odluku talibana još tragičnijom”, rekao je predsjednik Radija Slobodna Europa Jamie Fly.

Azadi je već zatvorio svoj ured u Afganistanu nakon što su se talibani vratili na vlast.

Radio Slobodna Europa osnovan je nakon Drugog svjetskog rata kako bi podržao izbjeglice iz SSSR-a i dao im platformu da izraze svoje mišljenje široj publici, prenosi Euronews.Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button