SvijetVijesti

Šef NATO-a o Kosovu: Naše snage su spremne
Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, u intervjuu za France 24 komentirao je situaciju na ukrajinskoj bojišnici i tenzije koje su proteklih dana eskalirale na Kosovu. Stoltenberg je upozorio da bi svaka uporaba nuklearnog oružja u Ukrajini imala “teške, dramatične posljedice za Rusiju”, nazvavši nuklearnu retoriku ruskog predsjednika Vladimira Putina “nepromišljenom i opasnom”.

Međutim, šef NATO-a vjeruje da je “vjerojatnost bilo kakve uporabe nuklearnog oružja u Ukrajini iz Rusije i dalje mala”. Rusku strategiju ciljanja ukrajinske energetske infrastrukture je nazvao “brutalnim oblikom ratovanja” i “načinom da se zima pretvori u oružje”, ali je ponovio da je unatoč tome siguran da će Ukrajinci nastaviti pružati otpor.

Također, govorio je o ulasku dvije nordijske zemlje u vojni savez. “Uvjeren sam da će svi NATO saveznici, uključujući Tursku, ratificirati članstvo Finske i Švedske. Neću nagađati kada. Već sada je nezamislivo ako Rusi pokrenu napad na njih, da NATO neće reagirati”, istaknuo je.

“Pratimo situaciju na Kosovu s velikom pozornošću”

Glavni tajnik NATO-a se potom osvrnuo i na tenzije između Kosova i Srbije. “NATO je veoma fokusiran na Kosovo, na Zapadni Balkan. Mi imamo dugu povijest, pomogli smo zaustaviti dva etnička rata. Prvo u Bosni i Hercegovini, a kasnije i na Kosovu. Naravno, još uvijek smo prisutni tamo, snage KFOR-a broje više od 4 hiljade vojnika te imaju ključnu ulogu u stabilizaciji situacije”, rekao je.

“Naše snage su sposobne i spremne, ali i na oprezu. Prate situaciju s velikom pozornošću. NATO i EU surađuju veoma blisko, a moja poruka objema stranama je da se suzdrže od dodatnih eskalacija i provokativne retorike. Pozivam ih da reduciraju tenzije na Kosovu”, dodao je Stoltenberg.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button