ArhivaVijesti

Porasla cijena nafte
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodne sedmice, ali njihov značajniji rast sprječava mogućnost recesije, a time i slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 3,9 posto, na 79,04 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,6 posto, na 74,29 dolara.

Prošlosedmični rast ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena, nakon što su sedmicu dana prije potonule više od 11 posto i zaronile na najniže razine u ovoj godini.

U prva tri dana prošle sedmice cijene su porasle, ali u drugom dijelu sedmice ponovo su se našle u silaznoj putanji jer središnje banke zapadnih zemalja i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

A to će usporiti rast ekonomije, pa time i potražnje za naftom. “Stroža monetarna politika već pritišće industrijske aktivnosti. Mogućnost daljnjeg zaoštravanja nakon oštrih komentara dužnosnika središnjih banaka pritisnula je raspoloženje na tržištu,” naveli su u bilješci analitičari iz ANZ Researcha.

Nakon niza povećanja za 0,75 postotnih bodova, prošle je sedmice američki Fed povećao kamate za 0,50 bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 posto, što je njihova najviša razina u posljednjih 15 godina.

Uz to, procjene rukovodilaca središnje banke pokazuju da će kamate biti povećane na više razine nego što se očekivalo i da će se na tim razinama zadržati duže nego što se očekivalo.

A zbog povećanja kamata usporava se rast ekonomije. Fed procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a iduće godine porasti 0,5 posto, kao i ove godine, no čelnici nekoliko velikih američkih banaka poručili su ovih dana da bi ekonomija iduće godine mogla uroniti u recesiju.

Prošle su sedmice i evropska, švicarska te britanska središnja banka podignule kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

S redovne sjednice čelnici Evropske središnja banke poručili su i da će trebati dodatno značajno povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.

Iako raste rizik od recesije, Međunarodna agencija za energiju predviđa u sljedećoj godini oporavak kineske potražnje za naftom za gotovo milion barela dnevno, nakon smanjenja u 2022. godini.

Zbog toga je ta agencija povećala svoju procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2023. na 1,7 miliona barela dnevno.

Analitičari iz J.P.Morgan Commodity Researcha očekuju, pak, da će SAD početi obnavljati svoje strateške rezerve nafte u prvom tromjesečju 2023. godine, što bi trebalo podržati cijene ‘crnog zlata’.

Izvor
Ba.n1info.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button