SvijetZanimljivosti i zabava

Kreator popularne video igre Fortnite mora platiti 520 miliona dolara zbog kršenja privatnosti djece
Kreator videoigre Fortnite Epic Games pristao je platiti nagodbu u iznosu od rekordnih 520 miliona dolara zbog optužbi da je igrače, uključujući djecu, obmanuo i naveo na nenamjernu kupnju te da je prekršio zakon o privatnosti djece.

Nagodba se dijeli na dva dijela, 275 miliona dolara platit će vladi SAD-a za podmirivanje troškova tužbi i taj je iznos najveći u povijesti isplaćen za kršenje pravila Savezne komisije za trgovinu (FTC).

Drugi iznos od 245 miliona dolara pokrit će povrat novca za korisnike koji su navodno oštećeni njihovim “mračnim obrascima i praksama naplate”. FTC kaže da je ta brojka najveći iznos povrata novca ikada u slučaju igranja.

Prikupljali podatke djece mlađe od 13 godina

“Kao što je navedeno u našim pritužbama, Epic je koristio zadane postavke koje ugrožavaju privatnost i varljiva sučelja koja su prevarila korisnike Fortnitea, uključujući tinejdžere i djecu. Zaštita javnosti, a posebno djece, od zadiranja u privatnost na internetu i mračnih obrazaca glavni je prioritet”, rekla je direktorica FTC-a, Lina Khan.

Fortnite je igra koja se može besplatno preuzeti na PC-u i konzolama, ali prepuna je dodatnog sadržaja koji se naplaćuje, što uključuje i čisto kozmetičke dodatke koji ne utječu na performans u igri, poput vrsta pobjedničkih plesova i različitih odijela za likove.

Los 5 mejores juegos que puedes correr con una Intel HD 620 - Clon Geek

FTC je optužio Epic Games da je narušio privatnost i prekršio dječja prava, odnosno da su prikupljaju osobne podatke djece mlađe od 13 godina koja su igrala Fortnite, bez obavijesti roditeljima i dobivanja njihova pristanka.

Oglasili se iz Epic Gamesa

U tužbi se također tvrdilo da je kompanija koristila takozvane mračne obrasce kako bi prevarila igrače da naprave neželjene kupnje i dopustila djeci da skupljaju neovlaštene troškove bez ikakvog uplitanja roditelja.

Oglasili su se i iz Epic Gamesa. “Ni jedan developer ne proizvodi igru s namjerom da bi jednoga dana bio u ovoj situaciji. Industrija videoigara je brzorastuća, igrači imaju visoka očekivanja i nove ideje su najvažnije. Statuti napisani prije desetak godina ne navode kako bi se ekosustav gaminga trebao razvijati i operirati”, navodi Epic Games pa još naglašava.

“Zakoni se nisu mijenjali, ali njihova primjena je evoluirala i dugogodišnje industrijske prakse više nisu dovoljne. Prihvatili smo ovu nagodbu jer želimo da Epic bude na čelu zaštite potrošača i pruži najbolje iskustvo našim igračima. Proteklih nekoliko godina unosili smo promjene kako bismo osigurali da naš ekosustav ispunjava očekivanja naših igrača”, zaključuju.

Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button