SvijetZanimljivosti i zabava

Iz Italije poručuju: Zabrana benzinaca i dizelaša nema smisla
Još jedna zemlja jasno se izjasnila protiv inicijative EU.

Italija i njena autoindustrija nisu spremne za tektonske promjene koje su potrebne kako bi se omogućilo predloženo uvođenje zabrane prodaje automobila na fosilna goriva, koje bi se u Europi trebalo dogoditi 2035. godine.

Matteo Salvini, potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture, izjavio je kako zabrana nema “ekonomskog, ekološkog ili društvenog smisla”. Salvini, poznat po anti-EU stavovima smatra kako ovakva politika EU ne pomaže okolišu nazivajući ju “pseudo-ekološkim fundamentalizmom“. “Rizik je pseudo-ekološki fundamentalizam koji ne pomaže okolišu, već ostavlja desetke tisuća radnika bez posla”, rekao je Salvini.

Best Italian cars - Italy's 10 greatest automotive hits | evo

Bloomberg izvještava kako se Salvini osvrnuo i na planove EU za uvođenje Euro7 norme do 2025., kojoj je cilj smanjiti količinu ispuštenih dušikovih oksida za dodatnih 25 posto. Isto mišljenje dijeli Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, koji kaže da će dodatni korak usporiti prelazak industrije na elektrifikaciju.

Italija je zajedno s još nekoliko europskih zemalja stvorila koaliciju koja je predložila da se zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva odgodi za 2040. godinu. Pritom je još 2021. godine krenula lobirati da se maloserijski proizvođači automobila izuzmu iz zabrane. Također, Salvini predlaže da se o svemu odluči na referendumu.Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button