SvijetZanimljivosti i zabava

Forbes: Ovo je pet najpodcjenjenijih balkanskih gradova
Ugledni časopis Forbes objavio je listu pet najpodcjenjenijih balkanskih gradova, na spisku su se pronašli jedan srpski, jedan makedonski i jedan bosanskohercegovački.

Doboj

Iako smo do sada na ovakvim popisima uglavnom navikli vidjeti Sarajevo ili Mostar, sada se tu našao drugi grad iz BiH, a riječ je o Doboju.

“Povijesni grad Doboj je dom jedne posebno fascinantne stoljetne atrakcije. Poznata kao Dobojska tvrđava, ova ogromna kamena građevina prvi put je izgrađena u 13. stoljeću, za vrijeme vladavine Bosanskog kraljevstva, iako su sukobi tijekom godina doveli do njenog uništenja i eventualne rekonstrukcije gotovo dvadeset puta”, piše u tekstu.

“Nakon dana provedenog u istraživanju tvrđave i isprobavanju bosanske kuhinje u Starom gradu, obližnje Goransko jezero posebno je šarmantno odredište na otvorenom, a posjetiteljima pruža priliku za kupanje i potragu za autohtonim balkanskim divljim životinjama.”

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=438580714968196&set=a.349921073834161&type=3

Ohrid

Ako razmišljate o tome da posjetite Sjevernu Makedoniju, Ohrid je nezaobilazna i prema Forbesu podcijenjena destinacija.

“Smješten u jugozapadnom dijelu Sjeverne Makedonije, Ohrid je jedno od rijetkih odredišta na svijetu koje služi i kao kulturna i prirodna UNESCO-ova svjetska baština, zahvaljujući stoljećima starih crkava u bizantskom stilu i prostranom Ohridskom jezeru s raznolikim nizom autohtonih balkanskih riba i biljaka koje se nalaze u njegovim vodama.

Dok je kulturna baština Ohrida svakako fascinantna, oni koji traže miran bijeg u prirodu trebali bi provesti vrijeme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, prekrasan rezervat koji je prepun autohtonih balkanskih ptica”, poručili su.

https://www.facebook.com/visitohridmacedonia/photos/a.876387176043156/879310312417509/?type=3

Niš

“Smješten u južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao velik broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potječu iz tog grada”, piše Forbes.

“Sadrži bogat niz povijesnih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. stoljeća do Ćele-kule, jezive građevine ukrašene lubanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspjelom ustanku protiv Osmanskog Carstva.

Uz bogatstvo povijesnih atrakcija, Niš je također dom rastuće gastronomske scene, s mnoštvom vrhunskih restorana koji rade u središtu grada”, zaključuju.

https://www.instagram.com/p/CdlcaFrsdEB/?utm_source=ig_embed&ig_rid=126677f2-a33b-4638-9d6a-6fbffae756ce

Varna

Na popisu se našao i grad u Bugarskoj Varna.

“Smješten na zapadnom rubu Crnog mora, ovaj povijesni grad trenutno služi kao jedno od najistaknutijih bugarskih obalnih odmarališta, nudeći široku lepezu otmjenih hotela.

Duga gradska plaža s bijelim pijeskom savršeno je mjesto za kupanje i sunčanje, dok se u obližnjem Arheološkom muzeju Varna nalaze rimske kupke, antički nakit i jedan od najstarijih poznatih primjeraka blaga na svijetu”, piše Forbes.

https://www.instagram.com/p/Ciy4Ofytnbm/?utm_source=ig_embed&ig_rid=f1cf6f3e-8b8b-456a-bb5e-2d7aa91267f1

Berat

Albanski grad Berat je prema Forbesu također podcijenjena destinacija.

“Berat, slikoviti grad smješten na obalama rijeke Osum. Stoljeća vladavine širokog spektra različitih kultura prožela su Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova. Iako su džamije i crkve prisutne diljem grada, jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina u kojoj se nalazi više zgrada iz 13. stoljeća”, piše.

https://www.instagram.com/p/CdIpHAgKgKX/?utm_source=ig_embed&ig_rid=83d5c0e5-c2a7-48be-bd42-5a82ddf22df0Izvor
index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button