BiH

Građani oprez, pojavili su se “lažni inspektori” koji naplaćuju kazne!













Federalna uprava za inspekcijske poslove danas se oglasila saopćenjem u kojem se navodi da Uprava ima indikativna saznanja o pojavi lica – „lažnih federalnih inspektora” u Kantonu Sarajevo, i to na području općine Ilidža, te želi upoznati širu javnost i privredne subjekte na području cijele Federacije BiH, da prilikom inspekcijskog pregleda od osoba koje se predstavljaju kao inspektori obavezno traže službeno legitimisanje u vidu iskaznice sa slikom postupajućeg federalnog inspektora i značke kojom isti dokazuje svoje službeno svojstvo, identitet i ovlasti propisane zakonom.

Kako je istkanuto u saopćenju „lažni inspektori” privrednim subjektima prilikom vršenja „inspekcijskih kontrola“ vrše „naplaćivanje kazni“ na licu mjesta.

Napominju da je još od 2006.godine, stupanjem na snagu Zakona o prekršajima u FBiH, način naplaćivanja kazni propisan prekršajnim nalogom, odnosno, niti jedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonska ovlaštenja naplate bilo kakvih kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda.

Upućuju sve privredne subjekte da, ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obavezno kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj tel. 033/563-350 ili 033/563-360, kako bi potvrdili identitet službenih osoba – inspektora.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button