BiH

Osiguranja će štete nastale u saobraćajnim nesrećama isplaćivati u rekordnom roku













Nakon povećanja trošarina na gorivo i poskupljenja registracije napokon i jedna dobra vijest za vlasnike automobila, piše Večernji list BiH.

Naime, federalna Vlada utvrdila je i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnoj proceduri uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti, kojim se, između ostalog, skraćuju rokovi za isplatu štete nastale u saobraćajnim nesrećama.

Rok u kojem je društvo za osiguranje obvezno isplatiti odštetni zahtjev, odnosno objasniti zašto nije u mogućnosti to učiniti, smanjit će se sa sadašnjih 90 na 60 dana, stoji u prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostalim odredbama o obveznom osiguranju od odgovornosti.

U saopštenju sa sjednice federalne Vlade navodi se kako od 2005. godine, kada je zakon stupio na snagu u FBiH, nisu doneseni novi usuglašeni uvjeti i tarife za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila, jer nije bilo formirano Udruženje osiguravatelja u BiH u čijoj je to bilo ingerenciji. Ovu pravnu situaciju je usložilo i donošenje novog zakona u RS-u u 2015. godini, kojim je donošenje zajedničkih uvjeta i premijskog sustava autoodgovornosti (AO) dano u nadležnost Agencije za osiguranje RS-a.

Odredbama izmjena i dopuna zakona predloženo je da Agencija za nadzor donosi zajedničke uvjete i premijski sustav za obvezna osiguranja od odgovornosti, čime se harmonizira regulativa na razini BiH, s obzirom da je navedena odredba na istovjetan način regulirana Zakonom o obaveznim osiguranjima u prometu u RS.

Iz Vlade navode kako je osnovni problem koji je već duže vrijeme prisutan nepoštivanje administrativno utvrđene premije, tj. odredaba zajedničkog premijskog sustava AO kroz nelojalnu konkurenciju te posredno i neposredno davanje nedopuštenih popusta.

To utječe na porast troškova provođenja osiguranja, dovodi do slabljenja finansijskog položaja društava za osiguranje i, u krajnjem slučaju, do nemogućnosti naknade štete osiguraniku. Kada je u pitanju AO, predloženo je da društva za osiguranje u razdoblju od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona koriste zajedničku tarifu premija i cjenik koji donosi Agencija za nadzor, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, u razdoblju djelomične liberalizacije, društva za osiguranje koriste vlastitu tarifu premija i cjenik za koje su dobila prethodnu suglasnost Agencije. Istekom osam godina od dana stupanja zakona na snagu, nastupa razdoblje potpune liberalizacije, kada prestaje obveza društva za osiguranje pribavljati prethodnu suglasnost Agencije.

“U cilju amortizacije eventualnih negativnih učinaka uvođenja sustava slobodnog određivanja cijena AO, predviđeno je da i u razdoblju djelomične i potpune liberalizacije društvo za osiguranje, uz tarifu premija, dostavlja Agenciji tehničke osnove koje upotrebljava pri utvrđivanju tarifa premija, kao i pozitivno mišljenje ovlaštenog aktuara o adekvatnosti premija za trajno ispunjavanje svih obveza društva za osiguranje iz ugovora o osiguranju”, navodi se u saopšenju.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button