BiHVijesti

Parlamentarci danas glasaju o imenovanju Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH

Prva hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, kada je planirano potvrđivanje imenovanja Borjane Krišto (HDZ) za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Borjana Krišto imenovana je prošle sedmice na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH za kandidata za predsjedavaju Vijeća ministara.

Za njeno imenovanje glasali su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasao protiv.

Možda će Vas zanimati i:

Prije sjednice zasjedat će i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH nakon oktobarskih Općih izbora potpisali su 15. decembra lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i lider SDP-a Nermin Nikšić u ime stranaka “Osmorke”.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i po mjeseca nakon Opštih izbora.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministre u Vijeću ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma.

Iz Parlamenta BiH je najavljeno da će po okončanju prve hitne sjednice, biti održana druga sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Hitna sjednica počinje u 11:00 sati.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button