Arhiva

Ukrajina planira pozvati da se Rusiji ukine mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

Ukrajina planira u ponedjeljak pozvati da se Rusiji ukine mjesto stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, izjavio je u nedjelju kasno navečer po srednjoevropskom vremenu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Sutra ćemo zvanično izraziti svoj stav. Imamo vrlo jednostavno pitanje – ima li Rusija pravo da ostane stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i da uopće bude u Ujedinjenim nacijama? – upitao je on u nedjelju navečer tokom maratonskog govora koji je prenosila ukrajinska državna televizija.

Možda će Vas zanimati i:

Kuleba je rekao da se o pitanju ruskog stalnog mjesta s pravom veta u Vijeću, koje također imaju Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Kina, već raspravlja u diplomatskim krugovima.

Kuleba: OSCE-u bolje da nastavi bez Rusije

Vijeće sigurnosti se sastoji od 15 članica zaduženih za rješavanje globalnih kriza donošenjem sankcija, odobravanjem vojnih akcija i uvođenjem promjena u povelji UN-a. Pet stalnih članica koje imaju pravo veta mogu blokirati bilo koju rezoluciju, što odražava ravnotežu moći nakon Drugog svjetskog rata, prenosi AFP.

Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button