Lifestyle

SULEJMAN MULIĆ: “Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca”










Mnogo ljudi voli da putuje, a samo određeni broj ima mogućnosti da često putuje.

Nekima nedostaje vremena, nekima novca, nekima volje. Mahom se mladi odlučuju za putovanja koja podrazumijevaju turističke i avanturističke poduhvate, kao i zaljubljeni par o kome smo nedavno pisali.

Lijepo je vidjeti mlade koji žive život i ne stoje u mjestu, a još ljepše ljude u zrelim godinama kako nisu odustali od životnih zadovoljstava.

Gospodin koji je odlučio s čitaocima Kameleona podijeliti svoju priču s putovanja, nije putovao u neke daleke zemlje. Odlasci u Makedoniju su duševna hrana ovog Tuzlaka.

Pročitajte priču o makedonskom hedonizmu i biserima bogate prirode koju posjeduje ova zemlje.

šulc7

“Zaljubljenik sam u ljepote Makedonije i njenog naroda a posebno u grad Božanske svjetlosti – Ohrid.
Uvijek s radošću i nestrpljenjem putujemo u najljepšu zemlju na svijetu Republiku Makedoniju. Volim Makedoniju više nego što možete zamisliti.Volim je i zbog srdačnih, gostoprimljivih i toplih ljudi, izvrsnih vina, još bolje muzike i odlične hrane.

 Čarobni Kanjon Matka

“Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put prede sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha.” Don Juan

Putevi srca, doveli su me i do predijela čarobne prirode Makedonije, u Kanjon Matka u blizini Skoplja.

šulc9

Uzak kanjon uz donji tok rijeke Treske, nedaleko od Skoplja, prava je destinacija za ljubitelje aktivnog turizma. Kanjon Matka obuhvata 5.000 hektara jezera, a strme litice kanjona ogledaju se u zelenoj boji vode jezera. Možete vidjeti uzbudljive pećine i njihov mračni život. Vidjet ćete i srednjovjekovne manastire, kao i jedinstvenu floru i faunu. Nudi puno toga za one koji su željni avanture, pješačenja i planinarenja ili za one koji žele da se voze brodićem ili čamcem.
U kanjonu je sedam manastira iz 13. vijeka, a pun je endemskih biljaka, ptica i više od 100 vrsta leptira, od kojih se četrdesetak pojavljuje samo na tom području. Nekada je to mjesto nazivano kanjonom orlova, ali su sve četiri vrste jedna za drugom nestale. Ekolozi sada sve čine da prvo vrate bjeloglavog supa i surog orla. 

šulc
Spoljni zid manastira Sv. Bogorodice sadrži priču o „Romeu i Juliji iz Matke“, svjedočanstvo o velikoj ljubavi, koja je trajala mnogo vijekova prije nego što je hrišćanska svetinja sagrađena. 
Naime, prilikom podizanja manastira u 13. Vijeku, kao građevinski materijal, iskorištena je nadgrobna ploča iz rimskog perioda, na kojoj je zabilježena ljubav dvoje robova, koji su se mnogo voljeli i uz nadljudske napore uspjeli da postanu slobodni ljudi. No, ubrzo je bivša robinja umrla i nesretni muž to ispisuje na nadgrobnoj ploči.

I mene kao i mnoge posjetioce i turiste je fasciniralo ovo kameno svjedočanstvo.

 Nezaboravni Ohrid

A Ohrid…Ohrid je tek posebna priča. Ljepši nego što bilo koja fotografija može da ga prikaže. Na samom ulazu u grad Ohrid na bilbordu velikim slovima, napisana je topla dobrodošlica turistima i drugim posjetiteljima “Dobre dojdovte vo Ohrid“, kao da nas je dočekao natpis „Dobro došli u raj“. Napisana je i na engleskom jeziku, s razlogom. Zbog te iskazane tople dobrodošlice osjećaš se nekako posebno. Uzneseno i nadahnuto!

šulc4

Ohridsko jezero koje svojim ljepotama ostavlja turiste bez daha, a svojom bogatom prošlošću gradova i malih ribarskih naselja usađuje u naše pamćenje nezaboravne događaje iz prošlosti, idealno je mjesto za odmor iz snova. 
Mi smo Bosanci koji pored svoje domovine najviše volimo Makedoniju. Od jula 2013. godine do danas supruga i ja smo 17 puta bili u Ohridu. Predivan je osjećaj kada čovjek uživa u putovanju. U Makedoniji nas sve fascinira: nova prijateljstva, divni ljudi, istorijske znamenitosti, prelijepa priroda, Ohrid i Ohridsko jezero, prelijepa makedonska muzika, raznovrsna i jedinstvena gastronomija, a nenadmašna gostoprimljivost domaćina su dobitna kombinacija za užitak…”

Autor putopisa: Sulejman Mulić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button