Tuzlanski kanton

U aferu “Biro” u Tuzli upleteno 30 osoba: Zloupotreba 1,5 miliona KM za stranačko zapošljavanje
Okvirno 30 osoba dosad je saslušano u predmetu koji je formiran u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a na osnovu anonimne prijave koja se odnosi na navodnu zloupotrebu projekata u Kantonalnoj službi za zapošljavanje u iznosu od 1,5 miliona KM.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u oktobru ove godine primilo je anonimnu krivičnu prijavu vezanu za Službu za zapošljavanje TK, nakon čega su pokrenute istražne aktivnosti, a izuzeta je i neophodna dokumentacija.

Iz Tužilaštva TK je potvrđeno da se u anonimnoj prijavi prijavljuju navodne zloupotrebe u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje novih radnika i sufinansiranje nezaposlenih osoba, odnosno onih koji žele otvoriti svoje firme.

“Ukupna vrijednost projekta je 1,5 miliona KM i provodi se od augusta ove godine. Prijavljena je odgovorna osoba iz Službe za zapošljavanje TK, kao i nekoliko drugih osoba koje obavljaju javne funkcije na različitim nivoima vlasti u TK. Navodne zloupotrebe se odnose na nezakonite dodjele i favoriziranje za dodjelu sredstava određenim firmama i pojednicima”, kazao nam je Arnautović.

U cijelu priču upletena i politika

Prema informacijama koje su naknadno nezvanično potvrđene, u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, dosad je u okviru formiranog predmeta saslušano okvirno 30 osoba koje se dovode u vezu sa mogućim malverzacijama, a u cijelu priču je upletena i politika.

Naime, izvor portala Klix.ba navodi da su zloupotrebe, odnosno favoriziranje pojedinih poslodavaca navodno vršeni za naknadno stranačko zapošljavanje, kao i za pogodovanje nezaposlenim osobama za otvaranje firmi određenim pogodnostima.

Detalji prijave pokazuju i da se klupo počelo odmotavati nakon izmjene rang listi kompanija i osoba koje su uredno ispunile uslove po Javnom pozivu i kojima su trebala biti dodijeljena sredstva sa osobama i firmama na kojima su imena onih kojima se navodno, namještao prolazak po različitim osnovama.

Obustava realizacije projekta

Iako vršiteljica dužnosti direktorice Službe za zapošljavanje TK Fatima Budić ne može davati izjave jer, kako je ranije rekla, istraga još uvijek traje, da stvari ne štimaju u tuzlanskom Birou potvrđuje i dokument, odnosno odluka o privremenoj obustavi realizacije projekta “Posao za sve 2022.”.

Kako je navedeno, ovakva odluka je uslijedila zbog uočenih nepravilnosti prilikom odobravanja listi poslodavaca koji su učestvovali u programu.

Vrijednost ovog programa je 1,2 miliona maraka, dok je 300 hiljada maraka naslonjeno na program sufinansiranja samozapošljavanja u 2022. godini, što je u konačnici iznos od milion i po maraka koji je i naveden u anonimnoj prijavi upućenoj Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Na kraju kažimo i to da se istraga provodi po naredbi nadležnog suda, a pored Tužilaštva TK u cijeli slučaj je uključen i Sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button