PolitikaSvijet

Komesar EU: Skandal s korupcijom u EU ‘dostojan TV serije Narcos’
Korupcijski skandal koji potresa Evropski parlament, u kojem su osumnjičeni pronađeni s koferima punim gotovine, nalik je nečemu iz kriminalističke dramske televizijske serije “Narcos”, rekao je u petak evropski povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni.

– Ono što smo vidjeli bile su scene dostojne Netflixove serije Narcos – rekao je Gentiloni u intervjuu za italijanski javni radio RAI, nazvavši takozvani “Qatargate”, koji uključuje korupciju i pranje novca, “sramnim” i štetnim po ugled institucija EU.

– Moramo pustiti pravosuđe da radi svoj posao, i moramo reagovati možda još efikasnijim pravilima transparentnosti, posebno u Evropskom parlamentu – rekao je.

EU corruption scandal of 'utmost concern' after four charged over alleged bribes from Qatar, Ursula von der Leyen says | World News | Sky News

Ranije ovog mjeseca, belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Evropskim parlamentom zbog navoda da im je domaćin Svjetskog prvenstva Katar davao gotovinu i poklone kako bi uticao na donošenje odluka.

Katar je negirao bilo kakva kriminalna djela, javlja Reuters.

Osumnjičeni su Pier Antonio Panzeri, bivši italijanski socijalistički poslanik EU, grčka zastupnica EU Eva Kaili, bivši Panzerijev pomoćnik i službenik skupštine EU Francesco Giorgi i direktor italijanske nevladine organizacije Niccolo Figa-Talamanca.

Istražitelji su pretresli 19 domova i ureda Evropskog parlamenta u racijama od 9. do 12. decembra. Izvor blizak istrazi rekao je da je u racijama zaplijenjeno 1,5 miliona eura.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button