Arhiva

WHO tvrdi da su zbog koronavirusa bolnice u Kini sve popunjenije
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kazali su kako su u Kini bolnice sve popunjenije zbog novog vala koronavirusa do kojeg je došlo nakon ublažavanja brojnih mjera koje su bile na snazi.

Dr Michael Ryan rekao je da su jedinice intenzivne njege (ICU) popunjene uprkos tome što dužnosnici kažu da su brojke “relativno niske.” Zvanični podaci u Kini pokazuju da u srijedu niko nije umro od Covida, ali postoji skepticizam o stvarnom utjecaju bolesti.

Posljednjih dana bolnice u Pekingu i drugim gradovima su se punile jer je najnoviji porast Covida pogodio Kinu. Od 2020. godine Kina je uvela stroge mjere kao dio svoje nulte Covid politike.

Možda će Vas zanimati i:

Vlada je ukinula većinu tih mjera prije dvije sedmice nakon velikih protesta protiv strogih kontrola.

Broj slučajeva je od tada naglo porastao, što je izazvalo strah od visoke stope smrtnosti među starijim osobama, koje su posebno ranjive.

Uprkos porastu, službeni brojevi pokazuju da je samo pet osoba umrlo od Covida u utorak i dvije u ponedjeljak. To je dovelo do toga da je šef WHO-a za hitne slučajeve dr. Ryan pozvao Kinu da pruži više informacija o najnovijem širenju virusa.

“U Kini je zabilježen relativno nizak broj slučajeva na odjelima intenzivne njege, ali anegdotalno odjeli intenzivnog liječenja se popunjavaju. Govorimo to već sedmicama da će ovaj vrlo zarazni virus uvijek biti jako teško potpuno zaustaviti, uz samo mjere javnog zdravlja i socijalne zaštite,” kazao je Ryan.

Govoreći tokom sedmične konferencije za novinare u Ženevi, šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je “vrlo zabrinut zbog razvoja situacije u Kini.” Zatražio je konkretne podatke o težini bolesti, bolničkim prijemima i potrebama intenzivne njege.

Dr Ryan je dodao da je “vakcinisanje izlazna strategija” u slučaju izbijanja koronavirusa.

Kina je razvila i proizvela vlastite vakcine koje su se pokazale manje učinkovite u zaštiti ljudi od ozbiljne bolesti Covida i smrti od mRNA vakcina koje se koriste u većem dijelu svijeta.

Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button