BiHVijesti

Unaprjeđenje evidencije osoba sa šećernom bolesti u FBiH, Priručnik za softver ‘RegiZ’Zavod za javno zdravstvo FBiH prezentirao je u Sarajevu Priručnik za softver ‘RegiZ’ namijenjen za registraciju i monitoring oboljelih u Federaciji BiH.

U suradnji sa Udruženjem građana, roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom ‘Novi horizonti’ Tuzla akcent je danas stavljen i na unaprjeđenje evidencije oboljelih od šećerne bolesti u Federaciji BiH kao aktivnosti podržane od Ambasade Švicarske u BiH putem Projekta ’Unaprjeđenje evidencije o broju oboljelih od dijabetesa na području FBiH sa ciljem poboljšanja kvaliteta života oboljelih’.

Možda će Vas zanimati i:

Voditeljica Službe za zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo FBiH Šeila Cilović Lagarija naglasila je, na konferenciji za medije, da je Zavod razvio softversko rješenje ‘RegiZ’ za sve javne i privatne ustanove na području FBiH, a Priručnik bi trebalo da olakša zdravstvenim ustanovama popunjavanje i korištenje svih obrazaca u skladu sa zakonom i evidencijama u oblasti zdravstva.

Ističe suradnju sa Udruženjem ‘Novi horizonti’, uz podršku Ambasade Švicarske, u vezi izmjene i dopune prijave broja oboljelih od šećerne bolesti prateći pravilnike vezane za tu prijavu. Najavila je unaprjeđenje evidencija osoba oboljelih od šećerne bolesti.

– Preporuka, a i zakonska obaveza svih javnih i privatnih zdravstvenih ustanova, jeste da se koristi softversko rješenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH – kazala je.

Kako je kazala predsjednica Udruženja ‘Novi horizonti’ Indira Bektić, prvi korak je bio konsultiranje stručnjaka, a posebno su ponosni i zahvalni federalnom Zavodu koji je u njima prepoznao ravnopravnog partnera u zajedničkom zalaganju da život oboljelih učine kvalitetnijim.

Prema njenim riječima, nova prijava oboljelih od šećerne bolesti koristit će se od početka naredne kalendarske godine. Prijavi je prilagođena i aplikacija, sofver je nadograđen a tu će biti podaci koliko ima oboljelih od svih tipova dijabetesa. Apelirala je i na pacijente da vode računa o tome da li ljekari popunjavaju te prijave, što je zakonska ali i moralna obaveza jer to omogućava pacijentima da dobiju potreban im lijek.

– U novoj prijavi oboljelih od šećerne bolesti su najsavremeniji načini liječenja. Uključene su inzulinske pumpe, senzori za kontinuirano i bezbolno mjerenje nivoa šećara u krvi i za prateće komplikacije. Ta prijava oboljelih od šećerne bolesti zadovoljava kriterije odnosno standarde, kojih se ljekari pridržavaju kad se radi o liječenju dijabetesa – naglasila je. Dodaje namjeru za dodatno unaprjeđenje te evidencije, da zdravstvena zaštita svih oboljelih bude jednaka na nivou svih kantona pa uskoro i na nivou države.

Sanela Ademović iz Ambasade Švicarske u BiH kaže da se Vlada Švicarske, kroz svoje programe, zalaže između ostalog, za smanjenje zdravstvene nejednakosti u BiH, ali i za racionalno trošenje sredstava kroz promoviranje zdravih načina života omogućavajući na taj način svima da uživaju jednaka prava i preuzimaju odgovornost za svoje zdravlje.

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak naglasila je da se radi o posebno dizajniranom programu kojim su uvezane zdravstvene ustanove svih nivoa u učinkovitom, blagovremenom, tačnom sakupljanju podataka.

– Cilj je da, kroz implementaciju tog softversko-informatičkog rješenja, imamo pravovremene, tačne podatke koji se koriste za realnu sliku procjene vodećih problema i izazova vezanih za zdravstveno stanje stanovništva, ali i sve ono što nam je potrebno za definiranje promotivno-preventivnih intervencija kao i korektivnih mehanizama za unaprjeđenje zdravstvene zaštite – kazala je na konferenciji za medije u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button