SvijetVijesti

Bolnica u Šangaju upozorava na “tragičnu bitku” protiv COVID-a
Bolnica u Šangaju poručila je svom osoblju da se pripremi za “tragičnu bitku” protiv COVID-19 jer očekuje da će se polovina od 25 miliona ljudi u gradu zaraziti do kraja godine, dok se virus nekontrolisano širi Kinom.

Nakon široko rasprostranjenih protesta i velikog porasta slučajeva, Kina je ovog mjeseca napravila naglu promjenu u politici i počela da ukida svoju politiku nultog Covida, koji je uzeo veliki finansijski i psihološki danak na njenih 1,4 milijarde ljudi.

Možda će Vas zanimati i:

Coronavirus disease (COVID-19) vaccination to elderly people at a vaccination center on the outskirts of Shanghai

Ipak, zvanični broj umrlih u Kini od početka pandemije prije tri godine iznosi 5.241 – što je samo djelić onoga s čim se suočila većina drugih zemalja, podsjeća Reuters.

Kina nije imala nijedan novi smrtni slučaj od COVID-a drugi dan zaredom za 21. decembar, čak iako radnici pogrebnog zavoda kažu da je potražnja skočila u protekloj sedmici, što je povećalo naknade.

Vlasti, koje su suzile kriterije za smrtne slučajeve od COVID-a, što je izazvalo kritike od mnogih stručnjaka za bolesti, potvrdile su 389.306 slučajeva sa simptomima.

Neki stručnjaci kažu da su službene brojke postale nepouzdan vodič jer se u Kini radi manje testiranja nakon ublažavanja ograničenja.

Workers sort medicines at a logistics centre amid the COVID-19 outbreaks in Beijing

Šangajska bolnica Deji, u objavi na svom službenom WeChat nalogu kasno u srijedu, procijenila je da u gradu ima oko 5,43 miliona pozitivnih i da će 12,5 miliona u glavnom kineskom komercijalnom centru biti zaraženo do kraja godine.

Stanovnici Šangaja trpili su dvomjesečni lockdown koji je okončan 1. juna, a mnogi su izgubili prihod i imali loš pristup osnovnim potrepštinama. Stotine su umrle, a stotine hiljada su zaražene tokom ta dva mjeseca.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button