Zaštita okoliša

Mlade aktivistice i aktivisti iz Tuzle danas su na okruglom stolu poslali jasnu poruku: „Tuzla želi da diše“!


Zdravstvene posljedice zagađenog zraka, problem polutanata u Tuzli, stručne preporuke i javno zagovaranje za bolje okruženje neke su od krucijalnih tema razmatranih na okruglom stolu „Tuzla želi da diše“ kojeg su organizirali mladi aktivisti/ce u sklopu projekta „Mladi za čist zrak“ kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju u partnerstvu sa UNICEF-om.

Zbog povećanog broja građana sa respiratornim i kardiovaskularnim oboljenjima, štetnog uticaja zagađenog zraka na sve i velike zabrinutosti za sopstvenu budućnost, mladi su ujedinjeni i odlučni za naše bolje sutra.
„Paradigma našeg djelovanja je solidarnost i zajednički rad na području reduciranja zagađenja zraka u svrhu boljeg života u našem gradu“– rekla je danas na okruglom stolu Maja Ibričić , učesnica projekta i volonterka Centra za ekologiju i energiju.

Problematika sa kojom se suočavamo pružila je na okruglom stolu mogućnost mladima da iskažu svoje stavove i otvorila prostor za konstruktivnu diskusiju sa relevantnim akterima.

Stručnjaci koji su podržali aktivizam i angažman mladih na polju zagovaranja za bolje sutra složili su se kako su upravo mladi stub svake promjene u društvu i da ne smiju odustati na tom putu.
Džemila Agić, dirketorica Centra za ekologiju i energiju u Tuzli naglasila je važnost javnog istupanja mladih kao idealne platforme za jačanje sopstvenih kapaciteta, ali i propagiranja prijeko potrebnih rješenja kada je u pitanju rastući problem zagađenja zraka u Tuzli.

Kampanju, odlučnost i aktivnosti mladih podržali su stručnjaci iz Centra za ekologiju i energiju, univerzitetski i školski profesori, sugrađani, vršnjaci i mnogobrojni drugi relevantni sudionici okruglog stola.

Inače, projekat „Mladi za čist zrak“,kojeg realizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla u partnarstvu sa UNICEF-om, okupio je mlade ekološke aktiviste iz 5 bosanskohercegovačkih gradova: Tuzle, Ugljevika, Sarajeva, Zenice i Brčkog.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button