Politika

Komšić: Očekujem da će Bećirović i Cvijanović glasati za imenovanje Borjane Krišto
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je formiranje novog sastava Vijeća ministara te se osvrnuo na moguće glasanje drugih članova Predsjedništva o ovoj odluci.

U kontekstu priče da bi nova predsjedavajuća Vijeća ministara trebala biti Borjana Krišto (HDZ), Komšić je rekao kako očekuje da će dva člana Predsjedništva imati jedinstven stav o ovom pitanju.”Očekujem da će Bećirović i Cvijanović glasati za Borjanu Krišto”, poručio je Komšić.

Nešto ranije, Denis Bećirović je izjavio kako će podržati prijedlog HDZ-a o imenovanju Krišto na ovu poziciju.

Poslovnik o radu Predsjedništva jasno propisuje kako se imenuje mandatar

“Primjera radi, članovi Predsjedništva BiH za predsjedavajuće Vijeća ministara BiH imenovali su Vjekoslava Bevandu (HDZ) 2010. godine i to Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (SDP) i Nebojša Radmanović (SNSD). Denisa Zvizdića (SDA) 2014. godine Mladen Ivanić (PDP), Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) i Zorana Tegeltiju (SNSD) 2018. godine Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD). Dakle, 2022. godine ne izmišljamo ‘toplu vodu’ u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH”, ističe Bećirović.

Lideru DF-a historija dodijelila priliku za iskupljenje: Da li će Komšić opet pokušati spasiti SDA?

Imenovanje će se, ističe, obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH.

“Uzgred rečeno, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je i prije Općih izbora 2022. javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2022. godine pripada HDZ-u. To su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati”, podcrtava Bećirović.

 

Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button