SvijetVijesti

EU smanjila potrošnju plina za 20 posto u posljednja četiri mjeseca

Zemlje EU-a smanjile su količinu prirodnog plina koju troše za 20 posto u posljednja četiri mjeseca kako su se prilagodile energetskoj krizi, objavila je u utorak statistička agencija Unije.

Sveukupno gledano, broj je veći od dogovorenog cilja od 15 posto koji su zemlje članice Evropske unije potpisale u augustu.

Naglašeno je nastojanje bloka da smanji potražnju za energijom dok se nosi sa znatno smanjenim opskrbama iz Rusije, koja je zatvorila neke plinske dotoke u znak odmazde za sankcije EU-a zbog rata u Ukrajini, navodi AFP.

Analysis: EU gas solidarity complicated by lack of fuel sharing deals | Reuters
foto: ADO RUVIC / REUTERS

Finska je prednjačila u padu potrošnje plina, s padom potrošnje plina za 53 posto između augusta i novembra, u usporedbi s prosječnom potrošnjom za to razdoblje između 2017. i 2021., objavio je Eurostat.

Sve osim dvije zemlje EU-a pokazale su pad, pri čemu su najveće ekonomije Njemačka i Francuska smanjile količinu korištenog plina za 25 odnosno 20 posto u tom razdoblju.

Malta i Slovačka zabilježile su porast u potrošnji plina manje od 10 posto tokom ta četiri mjeseca. Kipar je bio jedina zemlja EU koja nije koristila prirodni plin.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button