BiHVijesti

CIK BiH – Kompletiran Dom naroda Parlamenta FBiH

Centralna izborna komisija BiH završila je popunu Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine.

Članovi CIK-a BiH su na današnjoj sjednici jednoglasno usvojili Izvještaj o dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH u skladu sa članom 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH, sa pripadajućim prijedlozima odluka kojima se iz reda srpskog naroda mandat dodjeljuje Kristini Petrović iz Kantona 9, a iz reda Ostalih Belmi Kapo iz Kantona 9, Halilu Selimbašiću iz Kantona 3 i Almiru Babajiću iz Kantona 4.

Možda će Vas zanimati i:

Član CIK-a BiH Željko Bakalar je tokom diskusije kazao da će, nakon donesenih ovih odluka, konačno, biti popunjen Dom naroda Parlamenta FBiH.

– Želim samo da iskažem nešto što sam više puta govorio, kad smo usvajali ove kriterije nismo možda uobzirili neke stvari. Praksa je pokazala da, radi neke pravičnosti rasporeda delegata po kantonima, neki kantoni će, na osnovu ovakvih kriterija, evidentno biti prezastupljeni u odnosu na zagarantirani broj mjesta koji su propisani naputkom i Izbornim zakonom, a neki neće biti u mogućnosti da popune onu kvotu koja im je zagarantirana – naveo je Bakalar.

Dodao je da će podržati ovu odluku, ali misli da, ukoliko ovakva zakonska rješenja ostanu na snazi moraju uobziriti i to, “ili generalno zakonodavac, ukoliko bude mijenjao zakon da malo povede o tome računa”.

– Dom naroda se mora popuniti. Ovo je način, kad ljudi nisu izabrani, da dobiju mandate i podržat ću odluku – rekao je Bakalar.

Kako je rečeno na sjednici, kantonalna zakonodavna tijela biraju 80 delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH – po 23 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda i 11 iz reda Ostalih.

Nakon provedenog postupka ponovne raspodjele mandata iz svih kantona u skladu sa odredbama člana 10.16 stav (2) Izbornog zakona, ukupno je dodjeljeno 76 mandata delegatima, odnosno nisu popunjena mjesta iz reda srpskog naroda jednog delegata i iz reda Ostalih tri delegata.

U skladu sa odredbama člana 10.16 stav (3) Izbornog zakona BiH, CIK BiH donosi poseban akt kojim će propisati način dodjele i popune upražnjenih mjesta. CIK BiH  je na jednoj od ranijih sjednica donio kriterije i postupak popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH – rečeno je na sjednici.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button