Tuzlanski kanton

Plata budžetskim korisnicima ove godine povećana za 19,5% u odnosu na 2021. godinu

Povodom zahtjeva da se uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM, predstavnici Vlade Tuzlanskgo kantona su danas predstavnike sindikata podsjetili da je uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave plata ove godine dva puta povećana i, u odnosu na visinu plate iz 2021. godine, ona je danas veća za 19,5%.

Time je Vlada Tuzlanskog kantona uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave olakšala borbu sa inflacijom, koja prema zvaničnim podacima iznosi 17,3%. Ovo povećanje rezultira potrebom za planiranjem 28 miliona KM više na poziciji plaća i naknada uposlenika u Budžetu za 2023. godinu, u odnosu na ovogodišnji Budžet, rečeno je na današnjem sastanku.

Ovim je Kantonalna vlada preduhitrila Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, te još u aprilu, ne čekajući Uredbu Vlade FBiH o mogućnosti isplate neoporezive jednokratne pomoći u iznosu do 1.080 KM, najavila, a od jula i realizirala, povećanje materijalnih primanja svojim uposlenicima.

Možda će Vas zanimati i:

S tim u vezi predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona su danas upoznali predstavnike  sindikata da je i Skupština Tuzlanskog kantona, na svojoj posljednjoj sjednici, odbila inicijativu za isplatu dodatne novčane pomoći uposlenicima kod budžetskih korisnika, te da je takav stav Skupštine za Vladu TK obavezujući.

Također, akcentiran je i podatak da je, prema informacijama do kojih je došla Vlada Tuzlanskog kantona, tek oko 15% uposlenika u privatnom i realnom sektoru ostvarilo pravo na ovaj oblik pomoći, omogućen Federalnom uredbom.

Ipak, imajući razumijevanje za sve težu ekonomsku situaciju  u društvu, Vlada Tuzlanskog kantona je danas izrazila spremnost da kroz planiranje Budžeta Tuzlanskog kantona za 2023. godinu, u skladu sa prihodima, i dalje radi na poboljšanju statusa i materijalnih prava uposlenika kod budžetskih korisnika. Posebnu osjetljivost Vlada planira usmjeriti prema uposlenicima sa najnižim primanjima, koji su najviše pogođeni inflacijom.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button