Vijesti

UDO FBiH – Aktuelna kretanja mogu uticati na promjenu cijene polica autoosiguranja

Udruženje društava za osiguranje Federacije BiH (UDO FBiH) je trenutno u fazi analiza, nakon čega bi mogli doći u poziciju da razgovaramo o argumentima za eventualnu promjenu cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a u svrhu sprečavanja poremećaja na tržištu osiguranja – izjavio je za Fenu generalni sekretar ovog udruženja Ermin Čengić.

UDO FBiH, kako je dodao, prati ekonomska kretanja u BiH kao i na tržištu osiguranja i u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci su isticali kako inflacija i povećanje cijena raznih vrsta roba i usluga odnosno cijene rada predstavlja značajan pritisak na fondove za isplatu šteta društava za osiguranje.

– Ova kretanja se ne mogu ignorisati u kontekstu razgovora o promjeni cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Međutim, eventualnu odluku o promjeni tarife, odnosno cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti donosi regulatorna Agencija za nadzor osiguranja FBiH – naglasio je Čengić.

Osiguravajuće kuće u Republici Srpskoj, kako su prenijeli mediji, usljed rasta šteta i pada dobiti razmatraju mogućnost podizanja cijena polisa osiguranja. Tako bi vozači od sljedeće godine mogli za osam do deset posto više plaćati polisu osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to da polisa za ovaj vid osiguranja čini pola troškova za registraciju vozila i ona će poskupjeti. Iz osiguravajućih kuća RS kao razlog za poskupljenje navode i veće cijena rezervnih dijelova.Izvor
FENA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button