BiHVijesti

Tužilaštvo KS se uključilo u provjere o flaširanoj vodi, utvrđuju odgovornost zavodaPrije tri sedmice je Zavod za javno zdravstvo FBiH utvrdio neispravnost kod sedam proizvođača vode koja se može kupiti u FBiH. S obzirom na to da od tada ne žele otkriti o kojim vodama je riječ, Tužilaštvo KS je pokrenulo provjere.

“Tužilaštvo KS je prošle sedmice po službenoj dužnosti započelo sa provjerama vezano za flaširanu vodu”, rekla je za Klix.ba portparol MUP-a KS Azra Bavčić.

U Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi za inspekcije poslove smatraju kako nisu nadležni da objave ovaj podatak.

Možda će Vas zanimati i:

Prve njihove informacije su glasile da je sporna voda povučena iz prodaje te da zbog toga nema potrebe za objavljivanjem imena proizvođača. No s obzirom na to da nije proveden postupak povlačenja proizvoda sa tržišta kako to nalaže Zakon o hrani BiH, očigledno je da ni sporne vode nisu povučene. U jednoj od izjava, rečeno je i kako je toj vodi istekao rok trajanja prije tri do šest mjeseci te da je zbog toga malo vjerovatno da je uopšte ima na tržištu.

Flaširana voda: Što zapravo pijemo i je li nužno bolja od one iz slavine? - Fitness.com.hr

Tužilaštvo KS će istražiti da li ima elemenata krivičnog djela kod proizvođača, ali i kod Zavoda za javno zdravstvo FBiH s obzirom na to da nisu precizirali o kojoj je vodi riječ. Oni će utvrditi odnos zavoda prema ovom slučaju i da li u tome ima krivičnog djela.

Ranije danas je i sarajevski advokat Sead Miljković je podnio krivičnu prijavu protiv onih za koje smatra da su prekršili zakon zbog skrivanja imena proizvođača u čijim bocama je pronađena neispravna voda.

On je prijavu podnio u svojstvu građanina, a sumnja da su počinjena krivična djela: protiv zdravlja ljudi, krivično djelo protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa, kao i “obmana kupca”, krivično djelo protiv javnog reda i pravnog prometa i krivično djelo podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovorne funkcije.

Vode su inače sadržavale bakterije kojih nije smjelo biti, među kojima su ešerihija koli, pseudomonas i streptokok.Izvor
klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button