SvijetZanimljivosti i zabava

“Najtužniji medvjed” Marko pušten na slobodu nakon više od 20 godina zatočeništva

Nakon više od 20 godina u zatočeništvu posljednji od albanskih “medvjeda iz restorana” sigurno je stigao u svoj novi dom, utočište za životinje u Austriji.

Takozvani “medvjedi iz restorana” tradicionalno su se držali u malenim kavezima pokraj albanskih restorana ili hotela i služili su kao atrakcija za turiste.

Možda će Vas zanimati i:
"Najtužniji medvjed" Marko pušten na slobodu nakon više od 20 godina zatočeništva
Medvjed Marko

Godine 2016. međunarodna organizacija Četiri šape (Four Paws) pokrenula je akciju “Najtužniji medvjed” da bi oslobodila i premjestila više od 30 medvjeda koji su služili za pokazivanje gostima.

Marko, 24-godišnji smeđi medvjed, ostao je posljednji među njima i ovaj je mjesec iz restorana Sofra e Ariut (Medvjedov stol) premješten u utočište za medvjede u austrijskom Arbesbachu.

Brojni zdravstveni problemi

U zatočeništvu se borio s brojnim zdravstvenim problemima, objavile su Četiri šape.

Bio je pretio, imao je slomljene zube, grčeve u nogama i pokazivao je znakove tjeskobe. Sve su to posljedice života u kavezu površine 100 četvornih metara s betonskim podom uz neadekvatnu prehranu.

Usto, “medvjedima iz restorana” nikad nije bio omogućen zimski san.

Uz pomoć anestetika Marko je od Tirane do Arbesbacha putovao 44 sata preko Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunjske i Mađarske.

“Redovito smo pravili pauze za vrijeme putovanja da bi ga veterinar u pratnji mogao pregledati i nahraniti voćem i povrćem”, kazala je Magdalena Scherk-Trettin, koordinatorica projekta spašavanja.

“Nakon što su ga dvadeset godina hranili uglavnom ostacima iz restorana i kruhom, nevoljko je prihvatio povrće, ali je zato grožđe pojeo s užitkom”, dodala je.

Marko će se u utočištu u Arbesbachu, otvorenom 1988. godine, pridružiti trima također spašenim medvjedima koji žive u prirodnom okruženju.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button