Covid-19Lifestyle

Aspirin ne poboljšava izglede za preživljavanje hospitaliziranih zbog covida













Aspirin ne pospješuje izglede za preživljavanje pacijenata primljenih u bolnicu zbog zaraze koronavirusom, pokazala je britanska studija.

U pacijenata oboljelih od covida otprije je uočen veći rizik od nastanka krvnih ugrušaka u organizmu, posebno u plućima.

Između novembra prošle godine i marta 2021. provedena je velika studija na 15.000 pacijenata primljenih u bolnice zbog covida, a svrha je bila provjeriti učinak aspirina, lijeka koji se rašireno koristi za sprečavanje ugrušaka kod postojanja nekih drugih bolesti.

U sklopu studije ukupno je 7351 pacijent primao 150 miligrama aspirina dnevno, a 7451 nije. Izbor je bio nasumičan.

Naučnici nisu otkrili dokaze po kojima je aspirin smanjio smrtnost, no uočeno je da su pacijenti kojima je davan aspirin nešto kraće boravili u bolnicama, točnije osam dana prema devet, i da ih je nakon 28 dana više otpušteno iz bolnice pošto su preživjeli bolest (75 posto prema 74).

Peter Horby, profesor zaraznih bolesti na Oxfordu i jedan od autora istraživanja, rekao je da su ovakve razlike zanemarive da bi opravdale raširenu upotrebu aspirina među pacijentima oboljelim od covida.

Njegov kolega Martin Landray, profesor epidemiologije, kazao je da ga je razočarala činjenica da se jedan tako jeftin i rasprostranjen lijek pokazao neučinkovitim u ovom slučaju.

“No upravo su zbog toga ovakva istraživanja važna – da bismo ustanovili koje terapije djeluju, a koje ne”, istaknuo je.

Izvor: Ba.n1info.com



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button