BiHTehnologijaU fokusuVijesti

Uručena priznanja za 20 najušpješnije inženjerskih rješenja BH kompanija

Danas 09.12.2022. godine u Sarajevu održan je peti po redu BH Engineering Weeks pod nazivom “Budućnost pripada nama”. 

Međunarodna “BH sedmica inžinjerstva” je jedinstvena prilika za međunarodno okupljanje predstavnika odosno predstavnica predstavnica industrije, proizvodnje, novih tehnologija i izvoznika kao i umrežavanje kompanija u Bosni i Hercegovini kao i šire.

No description available.

Ovo je ujedno i jedinstvena prilika za kompanije i CEO menadžere, inovatore i kreative da predstave ali i stručno diskutuju o najnovijim trendovima u inovaciji, tehnologiji, razvoju u praksi novih proizvoda koji će podstaći ekonomski održiv razvoj.

Projekat je osmišljen sa jasnim ciljem povezivanja inžinjerske zajednice i privrede te prezentacijom uspješnih projekata/proizvoda Made in BiH želi istaknuti doprinos i značaj kojeg ti projekti reflektuju na poboljšanje života građana BiH, globalni uticaj i zapošljavanje u cjelini jednako kao i na privredni razvoj.

20 najboljih inženjerskih rješenja u 10 kategorija primila su priznanja za svoje uspjehe i inovacije koje su predstavile u proteklom periodu. Tri specijalna priznanja dodjeljena su za projekte na nivou Kantona Sarajevo a tri na nivou Federacije BiH.

U kategoriji Inovacije / istraživanje i razvoj novih proizvoda priznanje je dobio Semiru Osmanoviću za Automatsku mašinu za aromatizaciju automirisa iz Tuzle, u istoj kategoriji je dodjeljeno priznanje i Damjanu Puljiću za projekat Ecological.

Za klasu održivi razvoj/ voda, bioresursi priznanje je uručeno Aldinu Aliću iz Zenice za projekat pod nazivom Greenhouse za gradske sredine.

Pod kategorijom Telekomunikacije priznanje odlazi u Mostar a dobitnik je  Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju za projekat Redukcija šumskih požara.

Priznanje u IT kategoriji dodjeljeno je  projektu Software za upravljanje cijenama zasnovan na podacima, umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju namijenjen za Telekom industriju a priznanje je na pozornici preuzeo Igor Čuk.

U kategoriji Proizvodni inžinjering /Automatizacija i robotizacija industrijskih postrojenja/ priznanje je uručeno Centru za edukaciju – DIZART.

Priznanje za Održivi razvoj/energetika, voda, bioresursi/ dodjeljeno je projektu Pasivna kuća Jelač a nagradu je preuzeo gospodin Bilal Kujović dipl.ing.arh, direktor firme i vodeći arhitekta na projektu Pasivna kuca Jeleč. U istoj kategoriji priznanje je uručeno i UNSA Mašinskom fakultetu ispred kojeg se obratila prof. Dr. Džana Kadrić

Za kategoriju Infrastruktura /putna, vodosnabdijevanje, urbanizacija naseljenih mjesta kompanija TZI INZENJERING- u d.o.o je dobila priznanje za čak četri projekta: Petlja Stup, Pješački mostovi sa kosim kablovima, Tunel Kobilja Glava i Vijadukt Babina rijeka.

U kategoriji IT industrija Mobilnost i transport priznanje je dobio projekat Patrola.ba – Kreiraj prijavu i prati realizaciju, Origin d.o.o i gospodin Nermin Ćatović.

Nagrada za kategoriju “studentski projekti” uručena je dvojcu Asadu Grabovici i Kreimu Oruču za projekat Mr. Bob – robotski batler koji pokušava olakšati život za osobe sa invaliditetom. 

Priznanje je uručeno i Mersihi Mehić u kategoriji Inovacije / istraživanje i razvoj novih proizvoda za projekte Moj posao.ba i Kolektiv d.o.o.

U kategoriji Kreativna industrija /Koncepti i kreativni dizajn/ priznanje osvojio je projekat Svjetla Sarajeva te je priznanje otišlo u ruke Jasmine Memić i Srđe Hrisafović.

Specijalna priznanja (Inžinjerske zvjezdice) na nivou Kantona Sarajevo dodjeljena su:

  • EKO GRAD sa projektom Aparat za čišćenje prirode-reciklomat
  • OREA Bazar sa istoimenim projektom
  • Ministry of Programming pod projektom Biocertica

Inžinjerske zvjezdice na nivou Federacije Bosne i Hercegovine dodjeljena su:

  • DERUBIS CARAVANS sa projektom Derubis Caravan Series 5
  • Fikret Alić sa Inovaciom “Adaptivni toplinski izvor Eureka”
  • ADK d.o.o. Travnik i projekat E-dokumentacija za potporu proizvodnje

 Više informacija o govornicima, temama i planiranim aktivnostima možete pronaći OVDJE.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button