Zanimljivosti i zabava

Naučnici pronašli odgovor zašto zimi češće obolijevamo

Nova naučna studija otkrila je biološki razlog zbog kojeg zimi češće obolijevamo od respiratornih bolesti nego ljeti. Ispostavilo se da hladan zrak otežava imunološki odgovor koji se javlja u nosu.

Ovo je prvi put da imamo biološko, molekularno objašnjenje u vezi s jednim čimbenikom našeg urođenog imunološkog odgovora koji je izgleda ograničen nižim temperaturama – rekla je rinologinja dr. Zara Patel, profesorica otorinolaringologije i hirurginje glave i vrata na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, prenosi CNN.

Prema studiji objavljenoj u magazinu Journal of Allergy and Clinical Immunology, smanjenje temperature u nosu za samo 5 Celzijevih stepeni ubija gotovo 50% stanica u nosnicama koje se bore protiv virusa i bakterija.

Scientists Finally Figure Out Why You Get Sick in Cold Weather

Hladan zrak povezan je s povećanom virusnom infekcijom jer čovjek u biti izgubi polovinu svog imuniteta samo zbog tog malog pada temperature – rekao je rinolog dr. Benjamin Bleier, direktor otorinolaringologije u specijaliziranoj bolnici Massachusetts Eye and Ear u Bostonu i izvanredni profesor na diplomskoj medicinskoj školi Sveučilišta Harvard.

Istraživanje je pokazalo da prilikom napada respiratornog virusa ili bakterije prednji dio nosa odmah detektira klicu, mnogo prije nego što stražnji dio nosa postane svjestan uljeza.

U tom trenutku stanice koje oblažu nos odmah počinju stvarati milijarde svojih jednostavnih kopija, koje se nazivaju izvanstanične vezikule ili EV. Kada je napadnut, nos povećava proizvodnju izvanstaničnih vezikula za 160%, pa nos u bitku ulazi naoružan dodatnim supermoćima.

Međutim, temperatura u nosu čovjeka izloženog hladnom zraku može pasti za 5 Celzijevih stepeni, što je dovoljno da se izgube sve tri imunološke prednosti koje ima nos.

Ono malo hladnoće na vrhu nosa dovoljno je da iz borbe izbaci gotovo 42% izvanstaničnih vezikula – rekao je Bleier. Rinologinja dr. Patel naglasila je kako je riječ o in vitro studiji, što znači da su naučnici eksperimente provodili ne u ljudskom nosu, nego koristeći ljudsko tkivo u laboratoriju.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button