BiH

Odata počast ubijenim pripadnicima JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)










Počast vojnicima JNA ubijenim prvih dana maja u Sarajevu danas su u Dobrovoljačkoj ulici odali članovi porodica stradalih, preživjeli u ovom događaju, kao i zvaničnici Republike Srpske.

Na mjestu stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici služen je vjerski pomen, prislužene svijeće i položeno cvijeće.

Skup, koji je protekao mirno i dostojanstveno, obezbjeđivali su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su preživjeli učesnici događaja u Dobrovoljačkoj i porodice stradalih te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, počast stradalim braniteljima Sarajeva kod mosta Drvenija svakog 3. maja odaju i veterani minulog rata i odbrane Sarajeva okupljeni oko Udruženja “Zelene beretke”.

Drugi i treći maj 1992. godine predstavljaju prekretnicu u odbrani Sarajeva i BiH u ratu 1992.-1995.

 

 

 

Izvor: fokus



Back to top button