SvijetVijesti

Radnici New York Timesa na 24 sata prekidaju rad

Jedan od najutjecajnijih dnevnih listova u svijetu New York Times danas će na 24 sata obustaviti rad, što je prvi štrajk u ovoj medijskoj kući nakon 40 godina. Rad će prekinuti stotine novinara i drugih radnika.

Sindikat je poručio da više ne pristaje na odugovlačenja pregovora s izdavačem te je najavio da će rad obustaviti 1.100 zaposlenika. Izostaje dogovor o visini plata i pitanju rada izvan radnog mjesta ili tzv. rada na daljinu. Sindikalisti za izostanak dogovora krive upravu lista.

Zamjenik glavnog urednika Cliff Levy je istakao da je za ovu godinu ponuđen rast plata za 5,5 posto te za tri posto u 2023. i 2024. godini. Kako je naveo, to bi predstavljalo ukupno povećanje za 2,2 posto u odnosu na prethodni ugovor. Međutim, sindikalna predstavnica Stacy Cowley je naglasila da se traži rast za 10 posto, za koji je istakla da će se njime nadomjestiti rast plata kojeg ranije nije bilo.

Glasnogovornica New York Timesa Danielle Rhoades Ha je izjavila da je razočaravajuće to što su se radnici odlučili za štrajk, jer situacija, prema njenim riječima, nije bezizlazna. Za danas je zakazano okupljanje novinara na Times Squareu. U New York Timesu su se ranije dešavali kraći, poludnevni protesti i zbog toga što su radnici smatrali da se uvode nepoštene radne prakse.Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button