Zanimljivosti i zabava

9.6 miliona kovanica s likom britanskog kralja Charlesa ulazi u opticaj

Prve kovanice s likom britanskog kralja pojavit će se u optjecaju u poštanskim uredima širom Ujedinjenog Kraljevstva od četvrtka.

Kraljev portret prvo će se pojaviti na kovanici od 50 penija, s poleđinom novčića ili “repom” u znak sjećanja na život i ostavštinu kraljice Elizabete II. Prigodna verzija kovanice puštena je u oktobru, što je izazvalo rekordan broj posjetitelja na internetskoj stranici Kraljevske kovnice novca u iduća 24 sata. Oko 9.6 miliona kovanica od 50 penija konačno će ući u opticaj, u skladu s potražnjom.

A portrait of King Charles III must be chosen before replacing bills and coins in circulation — MercoPress

Rebecca Morgan, direktorica kolekcionarskih usluga u Kraljevskoj kovnici, rekla je: “Danas obilježavamo novu eru za kovanice u Ujedinjenom Kraljevstvu, s likom kralja Charlesa III. koji se pojavljuje na 50 penija u optjicaju. Kraljevskoj kovnici povjereno je izrađivati kovanice s likom monarha više od 1100 godina i ponosni smo što nastavljamo ovu tradiciju u vrijeme vladavine kralja Charlesa III.”

Kovanice s likom kraljice su i dalje zakonsko sredstvo plaćanja

Kraljev lik izradio je kipar Martin Jennings, a Charles ga je osobno odobrio. U skladu s tradicijom, portret kralja gleda ulijevo – u suprotnom smjeru od pokojne kraljice. Na naličju kovanice od 50 penija je dizajn koji se izvorno pojavio na kruni iz 1953. godine, u spomen na kraljičinu krunidbu.

Uključuje četiri četvrtine kraljevskog grba prikazane unutar štita. Između svakog štita je amblem matičnih naroda: ruža, čičak, djetelina i poriluk. Sve kovanice Ujedinjenog Kraljevstva koje nose lik kraljice Elizabete II. ostat će zakonsko sredstvo plaćanja i u aktivnom optjecaju.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button