BiHVijesti

Cijene malina u BiH od 5 do 20 KM po kilogramu, proizvođači kažu da su pred gašenjem










Nepovoljne vremenske prilike utjecale su na rod maline u Bosni i Hercegovini. Kod proizvođača koji privatno prodaju svoje proizvode kilogram košta 5 KM, dok se na policama u bh. entitetu RS kilogram do prije dva mjeseca mogao kupiti za 72 KM, a danas je oko 20 KM.

Razlog svega ovoga, različitih cijena u trgovinama, ali i privatno, krije se u slabom doprinosu maline na što su utjecali vremenski uslovi.

Ispred Udruženja Krajiška malina Jusuf Kovačević je kazao da je cijena nikakva. Berači koštaju 2 KM po kilogramu sa hranom i pićem, a ističe da je ova sezona presudna.

“Ako država i entiteti, pa i kantoni ne urade nešto i ne uključe se u pomoć malinarima, to će biti naš kraj. U USK imamo malo zasada maline i ako ove godine otkupna cijena bude ispod 4 KM sigurno je da će doći do gašenja,” kaže Kovačević.

Kaže da je cijena maline u Republici Srpskoj od prije dva mjeseca kada su se uvozile maline od 72 KM po kilogramu apsurdna, ali je podsjetio i na to da su u marketima na svjetskom tržištu po 20 eura.

Fotografija koja je objavljena u medijima danas stara je nekoliko mjeseci. Na njoj se nalazi kutija bh. malina, dok je ispod nje cijena ostala stara (od uvoznih malina), a koja nije važila na kasi, što će se ispostaviti, bila samo greška koja je ispravljena u hodu. Danas ista malina košta 19 KM po kilogramu.

“Mi smo u velikom minusu ove godine. Puno smo uložili u sredstva kojima je potrebno tretirati sadnice, radimo od februara i ispod 4 KM otkupne cijene smo pred gašenjem,” kaže Kovačević koji privatno 1 kg malina prodaje za 5 KM.

Među prvim malinarima u Zeničko-dobojskom kantonu bio je i Sanel Šuša koji sada vrši otkup i bori se za malinare i ostale kako bi mogli dobiti dug još od prošle godine što im nije isplaćen.

“Što se tiče uroda, negdje je podbacio, a negdje je malo bolje nego prošle godine, ali je procjena da je manji pdobačaj do 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, ako otkupna cijena maline bude kako najavljuju, imat ćemo velika čišćenja i uništavanja malinjaka,” kaže Šuša.

Trenutna otkupna cijena koja se najavljuje je oko 2,50 do 3 KM po kilogramu, što nije dovoljno, kako kažu, ni za troškove održavanja i plaćanja beraća, kao i skladištenja malina u hladnjače.

“Sve ispod 4 KM je mala cijena. Definitivno se u ovu priču mora uključiti ministarstvo poljoprivrede FBiH pa i kantoni da izdvoje po 1 KM iz budžeta po kilogramu za pomoć malinarima,” dodaje Šuša.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutnjić je kazao da ih cijene na tržištu, u trgovinama, ne dotiču toliko te da im je najbitnija otkupna cijena.

“Trenutna cijena otkupljivača je od 2,5 do 3 KM, ekstra rod do možda malo više. Te cijene u Republici Srpskoj koje su bile na uvoznim malinama, pa da jedan komad maline prodaju po 1 KM, ne bi došli do toga. Nismo zadovoljni ponuđenom otkupnom cijenom, ali slično je i u Srbiji. Oni tamo prave proteste, mi nismo u toj fazi još. Smatramo da Federalni nivo treba reagovati, a mi ćemo napraviti organizaciju i tražiti da se izdvoji po 1 KM po kilogramu iznad 500 kg za registrovane proizvođače. To je minimalna injekcija da se ovo održi. Cijena oko 3 KM nije dovoljna ni za održivost malinjaka,” kazao je Tutnjić.

Dodao je da je u proteklim godinama samo u Zeničko-dobojskom kantonu bilo do 2.000 proizvođača koji su prikupili 2.000 tona maline koja je u stopostotnim kapacitetima izvezena.

Međutim, sada se radi o manjim malinjacima koji bi mogli sami obrađivati, jer, kako kaže, otkupne cijene su preniske da ne mogu na većim površinama saditi maline i plaćati berače dostojanstveno.

Cijena malina u FBiH u trgovinama se kreće od 10 do 20 KM po kilogramu, dok se kod malinara mogu kupiti i po cijeni od 5 KM po kilogramu.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button