SvijetVijesti

Porodična firma Donalda Trumpa proglašena krivom za porezne prevare

Porodična kompanija za nekretnine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa proglašena je krivom za porezne prevare.

Trumpova kompanija osuđena je u utorak po svim tačkama nakon dvodnevnog vijećanja porote u New Yorku. Biznis je sinonim za bivšeg predsjednika Amerike, ali ni Trumpu ni članovima njegove porodice lično nije suđeno.

Možda će Vas zanimati i:

Obećavajući da će se žaliti na presudu, Trump je rekao da je razočaran i ponovo opisao slučaj kao “lov na vještice.”

Porodična kompanija je osuđena da je više od decenije bogatila svoje najviše rukovodioce vanknjižnim beneficijama.

Neoporezovane pogodnosti su uključivale luksuzne automobile i školarine za privatne škole, rekli su tužioci, što je rezultiralo niže plate i samim tim smanjen iznos poreza koji je firma morala da plati državi.

Očekuje se da će kompanija biti suočena sa kaznom od oko 1,6 miliona dolara, a mogla bi se suočiti i sa poteškoćama u obezbeđivanju kredita i finansiranja u budućnosti.

Trump je ranije kritikovao suđenje i nazvao ga politički motivisanim. Također je napao svog dugogodišnjeg bivšeg finansijskog direktora Allena Weisselberga nakon što je priznao krivicu u augustu i svjedočio protiv poslovanja kompanije.

U svojoj najnovijoj izjavi, ogorčen presudom, bivši republikanski lider je upitao zašto bi se Trumpova organizacija trebala krivično goniti za “lično ponašanje” Weisselberga – optužujući ga da je “počinio poreznu prevaru na svojim ličnim poreznim prijavama.”

“Ovaj slučaj je bez presedana i nastavak je najvećeg političkog lova na vještice u historiji naše zemlje,” rekao je, dodajući da je New York sada “teško mjesto za Trumpa.”Izvor
Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button