Zanimljivosti i zabava

Otkrili novu vrstu dinosaura: Natovenator bio je građen kao guska i mogao je dobro plivati

Natovenator je dio grupe dinosaura zvanih teropodi koji dijele osobine uključujući to da su bili dvonožne životinje. Skupina je najpoznatija po velikim mesožderima.

Velika skupina dinosaura, koja je uključivala velike predatore poput T. rexa, također je obuhvaćala brojne neobične zvijeri, čudake i odmetnike, a novoopisani dinosaur iz Mongolije, veličine guske i pomalo nalik na nju, odgovara tom opisu.

Možda će Vas zanimati i:

Dinosaur, nazvan Natovenator polidontus, živio je prije otprilike 72 miliona godina tijekom razdoblja krede i bio je građen poput ptice ronilice s aerodinamičnim tijelom, imao je izduženi vrat poput guske i dugu spljoštenu njušku s ustima s više od 100 malih zuba, rekli su znanstvenici u četvrtak.

An artist's life reconstruction of the bird-like Cretaceous Period dinosaur Natovenator polydontus

Gotovo je sigurno bio prekriven perjem, dodali su.

“Natovenator ima mnoge osebujne karakteristike”, rekao je paleontolog Yuong-Nam Lee s Nacionalnog sveučilišta u Seulu u Južnoj Koreji, glavni autor istraživanja objavljenog u časopisu Communications Biology.

Iako je bio rođak brzog malog grabežljivca Velociraptora, Natovenator je bio prilagođen poluvodenom načinu života u slatkovodnom ekosustavu, možda je plutao rijekama i jezerima, veslao prednjim udovima i koristio svoj fleksibilni vrat za hvatanje riba i insekata ili ronjenje pod vodom kako bi uhvatio plijen, rekli su znanstvenici.

Njegovi dobro očuvani ostaci – oko 70 posto kostura – iskopani su u pustinji Gobi, koja je desetljećima riznica fosila dinosaura.

Skupina je najpoznatija po velikim mesožderima uključujući Tyrannosaurusa, Tarbosaurusa i Giganotosaurusa.

 Izvor
24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button