BiH

Zeničani odali počast nevino stradalim žrtvama holokausta













Predstavnici Jevrejske zajednice u Zenici, Odbora za međureligijsku saradnju te građani Zenice okupili su se danas na Jevrejskom groblju gdje su prisustvovali času historije o stradanju Jevreja te polaganjem cvijeća i molitvom odali počast svim nevino ubijenim.

Danijela Ozmo, glasnogovornica Jevrejske zajednice u Zenici, je kazala da se trebaju svi podsjetiti ljudi koji su u logorima smrti u neljudskim uslovima snagom duha pokušali nadvladati mučenja, teror i smrt.

Možda će Vas zanimati i:

“Postoje bezbrojna svjedočanstva koja pokazuju kako su isti ljudi, snagom volje i svojom hrabrošću, njegovali zajedništvo te pomagali jedni drugima da opstanu. Upravo ta svjedočanstva su potvrda neuništivosti ljudskog duha i snage individualizma”, kazala je Ozmo.

Pojasnila je da je uprkos historijskim promjenama fašizam i danas postoji.

“Rasistički progon i istrebljenje Jevreja, Roma i drugih tzv. nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, invalida i ratnih zarobljenika koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila širom Evrope mračna je strana historije s trajnim posljedicama”, dodala je Ozmo.

Obilježavanjem današnjeg dana akcenat se stavlja na važnost ljudskih života, da milioni njih nisu samo historijski i statistički podatak.

“Sjećanje nas obavezuje na odbacivanje svakog oblika mržnje i radikalizma te na nastavak napora u izgradnji svijeta, mira, tolerancije i saradnje”, zaključila je Ozmo.

Ispred Obora za međureligijsku saradnju prisutnima se obratio Kenan Hodžić koji je izjavio da je sjećanje dobro i pohvalno, a zlopamćenje ono što vodi u smrt i u nove nevolje.

“Dobro i zlo u ovom svijetu funkcionišu u isto vrijeme i tome svjedočimo i nakon 70 godina od holokausta. Možemo da svjedočimo da je zlo nemoćno, pogotovo na duge staze”, kazao je Hodžić.

Polaganjem cvijeća i molitvom završeno je odavanje počasti nevino ubijenim Jevrejima u historiji svijeta.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button