LifestyleU fokusu

INTERVJU // Ona je PRVA takmičarka u HISTORIJI BiH koja će startati 24-satni ultramaraton










Njeno ime je poznato među bh. dugoprugašicama.

Trenutno je viceprvakinja u maratonu. Vlasnica je  državnog rekorda na distanci od 50 kilometara. Uskoro će postati prva i jedina takmičarka u historiji BiH koja planira startati 24-satni ultramaraton. Ona je Hanifa – Hana Terzić, tridesetšestogodišnja ekonomistica koja se trčanjem bavi – rekreativno.

“Atletikom se bavim duže vrijeme, amaterski naravno. Ono što je meni posebno značajno je da nastupam na Svjetskom prventsvu u reprezentaciji BiH. To je velika odgovornost i pritisak za mene, ali i super stvar jer kao amater nisam očekivala nikad da ću doći do takvog nečega.”, kazala je Terzić na početku razgovora za Radio Kameleon.

Kaže kako kad nešto volite to ne može biti žrtvovanje, uživa u trčanju. Iako je počelo kao rekreacija, postalo je zanimljiv hobi i dio njene svakodnevnice. Ali je put bio dug i trebalo je vremena da dođe na mjesto gdje se sad nalazi.

“Ne može se tek tako odlučiti da se krene na jednu takvu dužinu tj. na takvu satnicu. Ipak čovjek mora iza sebe imati dužih trka, maratona, puno jakih treninga, pa da procijeni da je možda došlo vrijeme da može trenirati za nešto tako veliko.”, pojašnjava Terzić.

Svjesna je koliko je trka važna i velika, pa stoga ne krije da se plaši. Priča mnogo sa kolegama koji su ovakve ultramaratone već prošli. Ono što su joj ispričali je, kako kaže, malo zastrašujuće, ali u isto vrijeme mnogo uzbudljivo, te željno iščekuje da doživi te stvari.

“Jedva čekam da u prvom licu vidim kako to izgleda i kako ću ja to podnijeti, prije svega psihički, pa onda i fizički. Noge se umore nakon nekog vremena, a ako čovjek nema jaku psihu, istreniranu za to, tu je i kraj trke. Trenutno prolazim jako duge treninge koji traju po šest, sedam sati i pripremam se psihički na to.”, dodaje Terzić.

Njen prvi cilj za ovu 24-satnu ultramaratonsku trku je doći iz Francuske bez povrede. Drugi cilj je ostati na nogama 24 sata, bez spavanja, bez sjedenja i bez stajanja. Posljednji cilj je napraviti što veći broj kilometara u 24 sata. Veliku pomoć u svojim treninzima i bržem oporavljanju mišića pronašla je u Specijalnoj bolnici dr. Solaković.

“Period oporavka se produžava kako čovjek povećava napor. Nije dovoljan jedan dan da se čovjek odmori od treninga 50-60 kilometara. Imala sam potrebu da se konsultujem s ljekarima i da vidim šta mogu dodatno da uradim da ubrzam taj oporavak. Moj brat je pronašao bolnicu dr. Solaković u kojoj ima hiperbarična komora sa 100% oksigenom. Uradila sam tek nekih četiri-pet seansi hiperbarične komore. Osjećam razliku, osjećam da mi se mišići dosta brže oporavljaju i da sam u stanju da dva dana zaredom radim jake treninge što je prije bilo malo teže. Mislim da je to odlična stvar i onaj ko može da si priušti, topla preporuka.”, naglašava Terzić.

Posebnih rituala prije trke nema. Ono što voli je da se dan prije trke dobro spremi i da tačno ima opremu po redoslijedu kako će je obući to jutro. To su, kako kaže, tek neki koraci koje čovjek mora napraviti, ali ne radi ništa specifično, samo ono što je potrebno. Ni poslije trke nema običaj “nagraditi” se nekim posebnim jelom ili slatkišem.

“Ja sam praktično cijeli život vegetarijanka i ta hrana mi obezbjeđuje sasvim dovoljno nutrijenata. Imam perfektne nalaze i mislim da je taj režim koji praktikujem svakodnevno ustvari jako dobar. Nemam nekih posebnih želja, ustvari, ništa si ne uskraćujem. Uživam u zdravoj hrani, koliko god to nekom zvučalo nevjerovatno, ali zaista je tako.”, zaključuje Terzić.

Redakcija Radio Kameleona našoj prvoj takmičarki u historiji BiH želi mnogo sreće i sa nestrpljenjem čekamo Svjetsko prvenstvo koje se održava u Francuskoj 26. i 27. oktobra u gradu Albi.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button