SvijetVijesti

Cijela Ukrajina bez struje zbog posljedica ruskog raketiranja

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je danas da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sistem.

“Zbog posljedica raketiranja u svim dijelovima Ukrajine uvode se vanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se poglavito osigurati za važnu infrastrukturu,” objavio je Ukrenergo na Telegramu.

“Situacija je teška, ali je pod kontrolom,” dodao je Ukrenergo, dok su snage Kijeva priopćile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa što su ih ispalili Rusi.

“U toku su žurni popravci” Ipak, “neke elektrane neko vrijeme neće moći raditi punim kapacitetom,” navodi distributer.

“Uz daljnji pad temperature ispod nule u iduća 24 sata, to će prouzročiti deficit struje u sistemu.” U toku  su žurne popravke, navodi Ukrenergo. Ruska vojska je priznala da je “izvela masovni zračni udar visokopreciznim oružjem” u ponedjeljak oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

Nakon što je pretrpjela velike poraze u sukobu koji je prerastao u najveći u Evropi od Drugog svjetskog rata, Rusija je u oktobru počela razarati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, zbog čega su na snazi isključenja struje. U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu “neminovni”.Izvor
Ba.n1info.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button