SvijetZanimljivosti i zabava

Roditeljima u Sjevernoj Koreji naređeno da djeci daju bizarna imena

Posljednjih godina Sjevernokorejci daju svojoj djeci nježnija imena koja je lakše izgovoriti, poput A Ri (voljena osoba), So Ra (školjka) i Su Mi (super ljepotica), no vlasti su odlučile suzbiti ovaj trend i uvesti novi.

Južnokorejska vlast sada govori građanima da se takva imena ne smatraju “dovoljno revolucionarnima” te se moraju promijeniti u ona koja više odgovaraju ideologiji, prenosi Radio Free Asia.

Hit imena

Ideološki pogodnim smatraju se imena poput “lojalnost” ili “bomba” koja su se koristila i u prošlosti kao znak odavanja domoljublja i počasti prema vlasti, a bizaran trend sada se ponovo nameće kao vladajući.

Chung Sim (lojalnost), Chong Il (pištolj), Pok Il (bomba) ill Ui Song (satelit) tako bi trebala postati hit imena u Sjevernoj Koreji, no izgleda da vlast nailazi na otpor građana.

Novčane kazne

Prema anonimnom izvoru, dužnosnici koriste sastanke i priopćenja kako bi uputili odrasle i djecu da promijene svoja imena ako se smatraju previše mekim ili jednostavnim.

Izvor navodi kako mnogi roditelji “pokazuju snažnu nevoljkost” prema takvom nalogu. Stanovnik sjeverne pokrajine Ryanggang također je rekao za RFA da je vlada zaprijetila novčanom kaznom svima koji ne koriste imena koja imaju političko značenje.Izvor
index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button