BiH

Prijava za rodno zasnovano uznemiravanje protiv dekana ETF-UNSA Jasmina Velagića

Profesorica Selma Rizvić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu podnijela je prijavu za rodno zasnovano uznemiravanje protiv dekana tog fakulteta Jasmina Velagića Univerzitetskom Gender Resursnom Centru UNIGEM. U prijavi se navodi:

“Nasilje koje nada mnom provodi dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmin Velagić traje već treću godinu. Ne vidim nikakav drugi motiv ili razlog za takvo ponašanje, osim da ne može podnijeti uspješnu ženu.

Od kada je preuzeo funkciju dekana u 2019. godini, poništio je moj prelazak sa 20% radnog vremena u 100% zbog kojeg sam ostala bez 80% primanja. Svaki pokušaj mog Odsjeka da me vrati u puno radno vrijeme osujetio je nestavljanjem tih materijala na Dnevni red sjednica Vijeća ETF-a. Nije mi priznao 92 časa laboratorijskih vježbi koje sam održala, a koje je priznavao drugim profesorima (muškog pola). Moje saradnike na projektu je istjerao iz zgrade ETF-a. Istjerao me je iz jedne od laboratorija koje vodim i izbacio vrijednu VR opremu koju su koristili moji saradnici i studenti. Slao je svoje saradnike da upadaju u učionice i provjeravaju da li držim nastavu.

Sve ovo se dešava dok pojedine kolege muškog pola ne dolaze redovno na posao, neki od njih ne drže nastavu nego je drže njihovi asistenti, ne reaguje se na prijave studenata protiv pojedinih kolega, predmeti se oduzimaju i dodjeljuju poslušnicima.

U zadnjih par mjeseci Velagić mi nije odobravao odlaske na sastanke naučnoistraživačkih projekata i protiv mene formirao tri disciplinske komisije (od kojih nijedna nije predložila nikavu kaznenu mjeru). Nakon toga me je ucjenjivao da će povući te disciplinske postupke ako povučem tužbu za mobing i diskriminaciju koju sam protiv njega pokrenula na Sudu. Zvao me je u svoj kabinet i prijetio da će mi napisati otkaz.

Uznemiravanje je kulminiralo Odlukom o izricanju upozorenja pred otkaz Ugovora o radu koje mi je uručeno 28.11. 2022. Svaki dan pri dolasku na posao očekujem neki novi čin uznemiravanja i moje zdravlje zbog toga trpi. Molim da poduzmete korake koji će okončati ovu situaciju i omogućiti mi neometan rad na radnom mjestu.”

Profesorica Rizvić se već tri godine bori za svoj opstanak na Elektrotehničkom fakultetu uprkos neospornim uspjesima u svojoj univerzitetskoj i naučno istraživačkoj karijeri, o kojima svjedoče 688 citata na Google Scholar, veliki broj internacionalnih i domaćih projekata, knjiga i publikacija. Vrijeme će pokazati da li će ova prijava najzad okončati agresivno ponašanje dekana ETF-a prema ovoj profesorici i omogućiti joj da svojim zalaganjem i dalje doprinosi vidljivosti Univerziteta u Sarajevu i promociji naše države u međunarodnim akademskim krugovima.

Možda je vrijeme da ovakva ponašanja rukovodilaca postanu predmet sankcija koje bi pokazale da je svako odgovoran za svoje postupke, bez obzira na funkciju koju obnaša.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button